Natuurlijk Curcumine Extract geeft betere opname
Het brede therapeutische potentieel van curcumine is in talloze in vitro-studies naar voren gekomen. De beperkende factor voor de toepassing in de praktijk is de slechte opneembaarheid.
In een recent gepubliceerde studie van onderzoekers aan de Panjab Universiteit (India) is de biologische beschikbaarheid van puur curcumine en curcumine uit geelwortelpoeder en uit een speciaal geelwortelextract met elkaar vergeleken. Hiertoe werd de doordringbaarheid van de darmwand van proefdieren bepaald voor de verschillende vormen van curcumine.
De opname van curcumine, opgelost in maïsolie, bleek het beste opgenomen te worden ten opzichte van curcumine in geklaarde boter (ghee), melk of water. Opmerkelijk was dat de doordringbaarheid van de darmwand beter was van geelwortelpoeder en het speciale extract dan van pure curcumine. Daarbij vertoonde het extract de beste doordringbaarheid. Dit speciale extract bevat naast curcumine nog andere curcuminoïden en Ar-turmeron, het hoofdbestanddeel van de vluchtige olie van geelwortel. Ar-turmeron zou verantwoordelijk zijn voor de betere opname van curcumine.
Curcumine wordt snel afgebroken in de darmen, waardoor de biologische beschikbaarheid laag is. De aanwezigheid van de vluchtige olie Ar-turmeron in het oorspronkelijke geelwortelpoeder en in het speciale extract zou de betere opneembaarheid van curcumine kunnen verklaren.
Bron:
Shishu, Maheshwari M. Comparative bioavailability of curcumin, turmeric and Biocurcumax™ in traditional vehicles using non-everted rat intestinal sac model. Journal of Functional Foods. 2010 January; 2(1):60-65.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Het brede therapeutische potentieel van curcumine is in talloze in vitro-studies naar voren gekomen. De beperkende factor voor de toepassing in de praktijk is de slechte opneembaarheid.
In een recent gepubliceerde studie van onderzoekers aan de Panjab Universiteit (India) is de biologische beschikbaarheid van puur curcumine en curcumine uit geelwortelpoeder en uit een speciaal geelwortelextract met elkaar vergeleken. Hiertoe werd de doordringbaarheid van de darmwand van proefdieren bepaald voor de verschillende vormen van curcumine.
De opname van curcumine, opgelost in maïsolie, bleek het beste opgenomen te worden ten opzichte van curcumine in geklaarde boter (ghee), melk of water. Opmerkelijk was dat de doordringbaarheid van de darmwand beter was van geelwortelpoeder en het speciale extract dan van pure curcumine. Daarbij vertoonde het extract de beste doordringbaarheid. Dit speciale extract bevat naast curcumine nog andere curcuminoïden en Ar-turmeron, het hoofdbestanddeel van de vluchtige olie van geelwortel. Ar-turmeron zou verantwoordelijk zijn voor de betere opname van curcumine.
Curcumine wordt snel afgebroken in de darmen, waardoor de biologische beschikbaarheid laag is. De aanwezigheid van de vluchtige olie Ar-turmeron in het oorspronkelijke geelwortelpoeder en in het speciale extract zou de betere opneembaarheid van curcumine kunnen verklaren.
Bron:
Shishu, Maheshwari M. Comparative bioavailability of curcumin, turmeric and Biocurcumax™ in traditional vehicles using non-everted rat intestinal sac model. Journal of Functional Foods. 2010 January; 2(1):60-65.
Bron: Nieuwsbrief Springfield