Visolie vermindert vaatstijfheid
Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat visolie vaatstijfheid vermindert, die optreedt na het nuttigen van een maaltijd (‘postprandiaal’) met vet. Dit effect kan bijdragen aan de beschermende werking van visolie voor hart en bloedvaten.
In een nieuw onderzoek, uitgevoerd aan de University of Reading (UK), werd het acute effect bekeken van een visolierijke maaltijd op de postprandiale vaatstijfheid bij 25 gezonde vrijwilligers [1]. De proefpersonen kregen (in willekeurige volgorde) een controlemaaltijd en op een andere dag een visolierijke maaltijd.
Uit dit onderzoek bleek dat consumptie van de visolierijke maaltijd een vermindering gaf van de postprandiale vaatstijfheid ten opzichte van de controlemaaltijd. Het effect was significant voor niet-veresterde (omega-3)-vetzuren.
Visolie heeft een vaatwandontspannende werking via een effect op de vaatwand. Verschillende studies laten echter zien dat het postprandiale effect van visolie op een andere manier tot stand komt, onafhankelijk van een werking op de vaatwand. De vermindering van vaatstijfheid treedt zelfs op bij een maaltijd met een zeer hoog vetgehalte. Mogelijk verloopt het effect via de toename (48%) van 8-isoprostaan F2-alfa door consumptie van visolie [2].
Bronnen:
1. Chong MF, Lockyer S, Saunders CJ et al. Long chain n-3 PUFA-rich meal reduced postprandial measures of arterial stiffness. Clin Nutr. 2010 Mar 1. [Epub ahead of print]
2. Hall WL, Sanders KA, Sanders TA et al. A high-fat meal enriched with eicosapentaenoic acid reduces postprandial arterial stiffness measured by digital volume pulse analysis in healthy men. J Nutr. 2008 Feb;138(2):287-91.
Bron: Nieus
Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat visolie vaatstijfheid vermindert, die optreedt na het nuttigen van een maaltijd (‘postprandiaal’) met vet. Dit effect kan bijdragen aan de beschermende werking van visolie voor hart en bloedvaten.
In een nieuw onderzoek, uitgevoerd aan de University of Reading (UK), werd het acute effect bekeken van een visolierijke maaltijd op de postprandiale vaatstijfheid bij 25 gezonde vrijwilligers [1]. De proefpersonen kregen (in willekeurige volgorde) een controlemaaltijd en op een andere dag een visolierijke maaltijd.
Uit dit onderzoek bleek dat consumptie van de visolierijke maaltijd een vermindering gaf van de postprandiale vaatstijfheid ten opzichte van de controlemaaltijd. Het effect was significant voor niet-veresterde (omega-3)-vetzuren.
Visolie heeft een vaatwandontspannende werking via een effect op de vaatwand. Verschillende studies laten echter zien dat het postprandiale effect van visolie op een andere manier tot stand komt, onafhankelijk van een werking op de vaatwand. De vermindering van vaatstijfheid treedt zelfs op bij een maaltijd met een zeer hoog vetgehalte. Mogelijk verloopt het effect via de toename (48%) van 8-isoprostaan F2-alfa door consumptie van visolie [2].
Bronnen:
1. Chong MF, Lockyer S, Saunders CJ et al. Long chain n-3 PUFA-rich meal reduced postprandial measures of arterial stiffness. Clin Nutr. 2010 Mar 1. [Epub ahead of print]
2. Hall WL, Sanders KA, Sanders TA et al. A high-fat meal enriched with eicosapentaenoic acid reduces postprandial arterial stiffness measured by digital volume pulse analysis in healthy men. J Nutr. 2008 Feb;138(2):287-91.
Bron: Nieus