Melkpeptiden verbeteren vaatfunctie
Bioactieve peptiden uit melk, zoals het tripeptide IPP (isoleucyl-prolyl-proline), hebben bloeddrukverlagende eigenschappen. Dit is aangetoond in twee meta-analyses van 14 klinische studies. Een nieuwe studie laat zien dat tripeptiden uit melk ook de stijfheid van slagaders kan verminderen. Stijfheid van de slagaders is een onafhankelijke voorspeller voor het overlijden door hart- en vaatziekten bij patiënten met hoge bloeddruk.
Finse wetenschappers bekeken het effect van gefermenteerde melk met de tripeptiden IPP en VPP, op de arteriële stijfheid bij 89 patiënten met hoge bloeddruk.
Na 24 weken was de vaatstijfheid significant verminderd met 1,53%. In de placebogroep was deze juist toegenomen met 1,20%.
Het effect was sterker bij patiënten die ook voldeden aan de criteria voor het metabool syndroom. In deze subgroep verminderde de vasculaire stijfheid met bijna 4%.
De systolische bloeddruk verminderde gemiddeld met 3,2 mm Hg en de diastolische met 1,2 mm Hg.
Een verhoging van de vaatstijfheid met 10% geeft al een toename van 28% van het risico op een cardiovasculair incident bij patiënten met aderverkalking van de kransslagaders en patiënten met het metabool syndroom.
Een vermindering van de bloeddruk met 2 mm Hg verlaagt het risico op een hersen- of hartinfarct met 4%.
Het effect wordt door de onderzoekers deels toegeschreven aan een verminderde vaattonus, gerelateerd aan remming van het angiotensine converterend enzym (ACE-remming). Voor een ander deel zou het verklaard kunnen worden door verlaging van de bloeddruk.
Bron:
Jauhiainen T, Rönnback M, Vapaatalo H et al. Long-term intervention with Lactobacillus helveticus fermented milk reduces augmentation index in hypertensive subjects. Eur J Clin Nutr. 2010 Feb 10. [Epub ahead of print]
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Bioactieve peptiden uit melk, zoals het tripeptide IPP (isoleucyl-prolyl-proline), hebben bloeddrukverlagende eigenschappen. Dit is aangetoond in twee meta-analyses van 14 klinische studies. Een nieuwe studie laat zien dat tripeptiden uit melk ook de stijfheid van slagaders kan verminderen. Stijfheid van de slagaders is een onafhankelijke voorspeller voor het overlijden door hart- en vaatziekten bij patiënten met hoge bloeddruk.
Finse wetenschappers bekeken het effect van gefermenteerde melk met de tripeptiden IPP en VPP, op de arteriële stijfheid bij 89 patiënten met hoge bloeddruk.
Na 24 weken was de vaatstijfheid significant verminderd met 1,53%. In de placebogroep was deze juist toegenomen met 1,20%.
Het effect was sterker bij patiënten die ook voldeden aan de criteria voor het metabool syndroom. In deze subgroep verminderde de vasculaire stijfheid met bijna 4%.
De systolische bloeddruk verminderde gemiddeld met 3,2 mm Hg en de diastolische met 1,2 mm Hg.
Een verhoging van de vaatstijfheid met 10% geeft al een toename van 28% van het risico op een cardiovasculair incident bij patiënten met aderverkalking van de kransslagaders en patiënten met het metabool syndroom.
Een vermindering van de bloeddruk met 2 mm Hg verlaagt het risico op een hersen- of hartinfarct met 4%.
Het effect wordt door de onderzoekers deels toegeschreven aan een verminderde vaattonus, gerelateerd aan remming van het angiotensine converterend enzym (ACE-remming). Voor een ander deel zou het verklaard kunnen worden door verlaging van de bloeddruk.
Bron:
Jauhiainen T, Rönnback M, Vapaatalo H et al. Long-term intervention with Lactobacillus helveticus fermented milk reduces augmentation index in hypertensive subjects. Eur J Clin Nutr. 2010 Feb 10. [Epub ahead of print]
Bron: Nieuwsbrief Springfield