Cranberry actief voor bloedvaten
Cranberry’s worden al geruime tijd in verband gebracht met gunstige effecten op de bloedvaten en daarmee met een preventieve invloed op hart- en vaatziekten. Dit wordt toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten in cranberry’s.
Een recente laboratoriumstudie met het extract van cranberrysap, laat een effect op de vaatwand zien, dat onafhankelijk is van de antioxidatieve eigenschappen van cranberrysap. In dit in vitro-experiment werd aangetoond dat een extract uit cranberrysap - rijk aan proanthocyanidinen (PAC’s) - vaatvernauwing kan tegengaan.
De onderzoekers, verbonden aan de Queen Mary University of London, vergeleken het effect van cranberryextract met dat van appel, cacao, rode wijn en groene thee. Onder invloed van de hogere PAC’s uit cranberry’s neemt de aanmaak van een specifieke vaatwandfactor (Kruppel-like factor 2) toe, welke een sleutelrol speelt. Deze factor heeft een brede werking tegen aderverkalking, waaronder de onderdrukking van het vaatvernauwende eiwit endothelin-1.
Verder gaven PAC-rijke extracten van cranberry’s een bepaalde structurele verandering in de vaatwandcellen (endotheelcellen). Meer onderzoek moet eerst nog uitwijzen of het interessante effect op Kruppel-like factor 2 van betekenis is bij de orale inname van cranberryextract.
Bron:
Caton PW, Pothecary MR, Lees DM, et al. Regulation of Vascular Endothelial Function by Procyanidin-Rich Foods and Beverages (dagger). J Agric Food Chem. 2010 Jan 28. [Epub ahead of print].
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Cranberry’s worden al geruime tijd in verband gebracht met gunstige effecten op de bloedvaten en daarmee met een preventieve invloed op hart- en vaatziekten. Dit wordt toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten in cranberry’s.
Een recente laboratoriumstudie met het extract van cranberrysap, laat een effect op de vaatwand zien, dat onafhankelijk is van de antioxidatieve eigenschappen van cranberrysap. In dit in vitro-experiment werd aangetoond dat een extract uit cranberrysap - rijk aan proanthocyanidinen (PAC’s) - vaatvernauwing kan tegengaan.
De onderzoekers, verbonden aan de Queen Mary University of London, vergeleken het effect van cranberryextract met dat van appel, cacao, rode wijn en groene thee. Onder invloed van de hogere PAC’s uit cranberry’s neemt de aanmaak van een specifieke vaatwandfactor (Kruppel-like factor 2) toe, welke een sleutelrol speelt. Deze factor heeft een brede werking tegen aderverkalking, waaronder de onderdrukking van het vaatvernauwende eiwit endothelin-1.
Verder gaven PAC-rijke extracten van cranberry’s een bepaalde structurele verandering in de vaatwandcellen (endotheelcellen). Meer onderzoek moet eerst nog uitwijzen of het interessante effect op Kruppel-like factor 2 van betekenis is bij de orale inname van cranberryextract.
Bron:
Caton PW, Pothecary MR, Lees DM, et al. Regulation of Vascular Endothelial Function by Procyanidin-Rich Foods and Beverages (dagger). J Agric Food Chem. 2010 Jan 28. [Epub ahead of print].
Bron: Nieuwsbrief Springfield