Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Verlaging LDL-Cholesterol belangrijker

Een verhoging van het HDL-cholesterol wordt in het algemeen gezien als een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten. Een nieuwe meta-analyse, onlangs gepubliceerd in the British Medical Journal (BMJ), heeft geresulteerd in een nieuw inzicht in de relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten.
De meta-analyse omvatte 108 studies, waarbij in totaal 299.310 personen betrokken waren met een cardiovasculair risico. De reviewers kwamen tot de conclusie dat niet de verhoging van het gunstige HDL-cholesterol het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert, maar dat dit voornamelijk voor rekening komt van verlaging van het LDL-cholesterol.

Uit grote cohortstudies kwam HDL als een sterke, onafhankelijke factor naar voren voor een verlaagd risico op coronaire hartziekten [1]. Interventiestudies met geneesmiddelen waren daarom vooral gericht op verandering van het HDL-gehalte. Inderdaad werd er vaak een verhoging van HDL bereikt, maar werd er niet verder gekeken naar het effect op LDL.
Uit de meta-analyse blijkt nu dat er geen verband kan worden aangetoond tussen verhoging van het HDL en verlaging van het risico op coronaire hartziekten of overlijden daardoor, of totaal overlijden. Alleen verandering in LDL beïnvloedde het cardiovasculaire risico.

Een verlaging van het LDL-gehalte met 0,26 mmol/l vermindert het risico op overlijden door coronaire hartziekte met 7,2%, het risico op een niet fataal coronair incident met 7,1% en het totale overlijdensrisico met 4,4% [1]. De conclusie dat verlaging van het LDL-gehalte het primaire doel moet zijn, bevestigt al bestaande richtlijnen voor cholesterolverlagende behandelingen bij de preventie of behandeling van hart- en vaatziekten.

Een LDL-gehalte van minder dan 2,5 mmol/l wordt als normaal beschouwd. De combinatie van citrusflavonen met vitamine E uit palmolie (tocotriënolen) is een natuurlijke cholesterolverlager met een sterke invloed op verhoogd LDL-cholesterol. In enkele (pilot)studies verminderde deze natuurlijke cholesterolverlager een verhoogd LDL-gehalte (4,7-5,4 mmol/l) met 1,0-1,2 mmol/l na vier weken en 1,5 mmol/l na twaalf weken [2].

Bronnen:
1. Briel M, Ferreira-Gonzalez I, You JJ et al. Association between change in high density lipoprotein cholesterol and cardiovascular disease morbidity and mortality: systematic review and meta-regression analysis. BMJ. 2009 Feb 16;338:b92. doi: 10.1136/bmj.b92.
2. Roza JM, Xian-Liu Z, Guthrie N. Effect of citrus flavonoids and tocotrienols on serum cholesterol levels in hypercholesterolemic
subjects. Altern Ther Health Med. 2007 Nov-Dec;13(6):44-8.

Bron: Nieuwsbrief Springfield

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend



24.254 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk