In 2010 flinke inkrimping van het aantal meters schap voedingssupplementen?
In 2002 is een Europese wetgeving voor voedingssupplementen van kracht geworden. Hierin is onder andere vastgelegd welke vitamine- en mineraalverbindingen in een voedingssupplement gebruikt mogen worden. Deze zogenaamde lijst van toegestane stoffen is erg beperkt en veel vitamine- en mineraalverbindingen die in de kwalitatief betere voedingssupplementen worden gebruikt komen er niet op voor. Vaak omdat de dossiers ver deze stoffen als te summier zijn bestempeld door de European Food Safety Authority (EFSA).
Dat betekend uiteraard niet dat ze niet veilig zouden zijn. Dat we tot nu toe nog niets merken van de gevreesde beperking komt doordat er een overgangsfase is afgesproken die tot 1 januari aanstaande duurt. Voedingssupplementen met andere verbindingen dan die op de lijst met toegestane stoffen staan, mogen nog tot die datum worden verkocht. Verder heeft de in industrie gelegenheid gehad om dossiers in te dienen voor ontbrekende verbindingen met een verzoek voor toelating tot de lijst. Maar wat gebeurd er na 1 januari 2010? Moet het aantal meter schapruimte voor voedingssupplementen in de winkel straks flink worden ingekrompen? Het antwoord luidt kort en duidelijk: nee.
In de afgelopen jaren heeft de EFSA de ingediende dossiers bekeken en ruim zeventig vitamine- en mineraalverbindingen positief beoordeeld. Deze verbindingen zullen nog aan de lijst worden toegevoegd. Daarmee blijven veel van de betere vitamine- en mineraalverbindingen behouden voor voedingssupplementen. Natuurlijk zijn er ook treurige afvallers, zoals mineralen gebonden aan aminozuren) de zogenoemde aminozuur chelaten). Deze zijn vanaf 1 januari 2010 niet meer toegestaan, omdat de EFSA de dossiers te summiers vond. Deze producten moeten dus worden aangepast. Een populair alternatief voor de aminozuur chelaten zijn de bisglycinaten (mineralen gebonden aan twee moleculen van het aminozuur glycine). Voedingssupplementen kunnen natuurlijk ook andere stoffen dat vitamines en mineralen bevatten, zoals aminozuren , kruiden, enzymen, et cetera. Aanvankelijk was het de bedoeling ook voor deze categorieën een zelfde soort wetgeving als voor vitamines en mineralen te maken. Het goede nieuws is nu dat de Europese Commissie eind vorig jaar heeft besloten dat er geen nieuwe Europese wetgeving komt voor deze stoffen. We hoeven dus – in elk geval voorlopig - niet bang te zijn voor meer veranderingen.
Bron: Column van Drs. Elja van Heteren - Directeur AOV Orthomoleculaire Voedingssupplementen BV