Vitamine D uit het basispakket?
Per 1 januari 2023 zal vitamine D niet meer vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Op advies van het Zorginstituut Nederland heeft het ministerie van VWS dit besluit genomen. Het gaat hierbij om zowel de hoge als de lage sterktes van de vitamine. Al sinds 2019 worden de vitamine D producten met lage sterktes niet meer uit het basispakket vergoed, nu volgen ook de hogere sterktes. De vormen colecalciferol en calcifediol zullen uit het pakket verdwijnen. Er zijn uitzonderingen voor de vitamine D vormen alfacalcidiol en calcitriol welke niet voorgeschreven worden bij tekorten maar voor specifieke medische indicaties. Deze vormen worden nog wel vergoed. Het Zorginstituut Nederland is van mening dat iedereen gemakkelijk aan vitamine D kan komen omdat dit betaalbaar én vrij verkrijgbaar is bij de apotheek, drogisterij en supermarkt. Bij een aangetoond vitamine D tekort is suppletie met een hogere dosis de manier om dit tekort snel aan te vullen. Vrij verkrijgbaar zijn de doseringen van 5 mcg, 10 mcg, 25 mcg, 50 mcg en 75 mcg. En alles wat daartussen valt. De vorm cholecalciferol is vaak terug te vinden in voedingssupplementen die u bij de drogisterij kunt kopen.
Is 75 mcg vitamine D teveel?
Mocht u via de huisarts altijd een dosering van 100.000 I.E. (2500 mcg) hebben gekregen voor één maand (een unidose), vergt dit wat meer omrekenwerk dan een lage dosering. In de drogist mogen er producten verkocht worden tot aan 4000 I.E., dat is 100 microgram (mcg). De aanvaardbare bovengrens vanaf de leeftijd van 11 jaar is sinds 2012 vastgesteld op 100 microgram. Dat betekent dat u maximaal 100 mcg per dag mag innemen naar het advies van de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Voor kinderen gelden andere hoeveelheden. Mocht u deze 100.000 I.E. willen innemen d.m.v. vrij verkrijgbare supplementen, dan zal dit neerkomen op ongeveer 3333 I.E. per dag. Dat komt dan weer op ongeveer 83,3 microgram per dag.Heeft u een tekort, dan kan 75 mcg per dag dus een prima dosering zijn om uw vitamine D gehalte aan te vullen. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van de mate van het tekort. Dit kan vastgesteld worden via een bloedonderzoek bij de huisarts, of eventueel kunt u zelf de waarde testen met een Medivere zelftest.
Bij langdurig teveel suppletie (boven de aanvaardbare grens van 100 mcg) kan er een te hoge vitamine D spiegel ontstaan en daardoor kalkafzettingen in het lichaam. Het voedingscentrum beveelt iedereen een dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D aan. Mensen van 70 jaar en ouder dienen dagelijks 20 microgram binnen te krijgen. Hoogrisicogroepen voor vitamine D-tekorten zijn jonge kinderen, ouderen vanaf 70 jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die onvoldoende blootgesteld zijn aan het zonlicht door dat ze te weinig buiten komen of lichaamsbedekkende kleding dragen.
Toegestane claims voor vitamine D
- Vitamine D bevordert een normaal/goed calcium en fosforgehalte in het bloed- Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten
- Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten
- Vitamine D is van belang voor de calcium & fosforopname
- Vitamine D is belangrijk voor sterke tanden en een sterk gebit
- Vitamine D speelt een rol in weefselgroei en -ontwikkeling
- Vitamine D is betrokken bij het celdelingsproces
- Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand
- Vitamine D is goed voor de spieren en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
- Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen
- Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen
- Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
Welke vitamine D kan ik het beste kopen?
De dosering kunt u het beste bepalen aan de hand van een bloedwaarde, waardoor u een indicatie krijgt van wat u nog nodig hebt om een eventueel tekort aan te vullen. Als u reeds onder behandeling bent bij de huisarts en per januari uw vitamine D niet meer vergoed krijgt, kunt u de hoeveelheid die u van de dokter voorgeschreven krijgt, omrekenen naar de verkrijgbare suppletie. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies! Verder kunt u een product kiezen op basis van uw eigen voorkeur. Gezondheid aan huis heeft een ruime keuze aan vitamine D supplementen. Heeft u liever een vloeibare variant of een softgel? Met de vloeibare variant is het gemakkelijker om hoog te doseren en het is ook prettig voor mensen die moeite hebben met pillen slikken. Kortom, er is voldoende keuze. Neemt u gerust een kijkje in ons aanbod vitamine D suppletie! Of gebruik de zoekfunctie voor filtermogelijkheden op merknaam en suppletievorm!https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/nieuws/vitamine-d-vanaf-2023-niet-meer-vergoed
https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2022/05/10/vitamine-d-advies