BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Gemmotherapie, wat is dat nu precies?Het einde van de winter en het begin van de lente merken we aan de hogere temperaturen, meer zonneschijn en de nieuwe ontluikende knoppen en uitlopers in de natuur. Het teken dat binnenkort alles weer in bloei staat en groen zal gaan kleuren. Het frisse groen wat je aan het eind van de koude periode te zien krijgt is voor veel mensen een verademing. Klaar voor het volgende seizoen! De knoppen staan voor een nieuwe fase, een nieuwe cyclus. Vanuit deze krachtige knoppen is een therapie ontstaan: de Gemmotherapie.
Gemmotherapie maakt gebruik van het nieuwe groeiende weefsel van planten, ook wel het embryonale plantweefsel genoemd. Voornamelijk de knoppen, haarwortels en jonge scheuten worden verwerkt tot een bijzonder krachtig preparaat. Doordat de gemmotherapie gebruik maakt van deze jonge uitlopers van de plant, bevat het alle kracht en informatie die bedoeld is om er een nieuwe plant van te laten ontstaan: een embryonale cel bevat alle genetische informatie voor de toekomstige plant. De naam komt van de Latijnse benaming voor ‘knop’, namelijk ‘gemmae’.

Het verschil met Fytotherapie

Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie. Zoals hierboven reeds benoemd maakt de gemmotherapie gebruik van specifieke delen van de plant, de embryonale weefsels. In de fytotherapie wordt vaak de hele plant, het zaad, de wortel of de bloem gebruikt. De bereidingswijze is ook anders, er wordt een glycerinemaceraat gevormd door de delen van de plant in een mengsel van glycerine, alcohol en water te laten macereren. Macereren is het ‘laten trekken’ of ‘weken’ van planten in het eerder genoemde mengsel. Deze vloeistof is onverdund en neemt bepaalde werkzame stoffen van de plant in zich op. Hierdoor ontstaat een sterk preparaat.

Bijzondere eigenschappen van knoppen

De jonge knoppen bevatten ongedifferentieerde cellen die zich snel delen. Dat wil zeggen dat de cellen nog niet gespecialiseerd zijn in een bepaalde taak, het zijn een soort plantenstamcellen. Deze cellen bevatten in vergelijking met andere weefsels meer vitamines, mineralen, aminozuren, nucleïnezuren, sporenelementen en groeifactoren. Nucleïnezuur komt voor in DNA en RNA. De embryonale plantenweefsels (jonge knoppen en uitlopers) bevatten eiwitten die in het lichaam de immunoglobulines kunnen beïnvloeden, en daarmee ons immuunsysteem. Immunoglobulines hebben een belangrijke functie in ons immuunsysteem en staan beter bekend als antistoffen of antilichamen. Ze worden geproduceerd door ons lichaam wanneer er antigenen, lichaamsvreemde stoffen, binnendringen.
Gemmotherapeutische middelen hebben nog een specifieke werking: ze stimuleren organen. Door deze werking wordt gemmotherapie graag ingezet bij het draineren of ontgiften van het lichaam. Het staat dan ook wel bekend als de ‘drainagetherapie’.

Geconcentreerde maceraten en 1D-verdunning

De plantendelen worden zoals eerder benoemd gemacereerd in glycerine en alcohol. Dit blijft enkele (tenminste 3) weken macereren, waarna het glycerinemaceraat wat ontstaan is,  voor een 1D-verdunning 10 maal verdund wordt. De 1D-verdunning is de originele bereidingswijze zoals deze benoemd wordt in de France farmacopee (handboek met voorschriften). Tegenwoordig wordt de 1D-verdunning minder vaak toegepast, waardoor er een geconcentreerder product ontstaat. Het voordeel hiervan is dat er minder ingenomen hoeft te worden, omdat het middel 10 maal zo sterk is. Aan de dosering die op een verpakking vermeld staat kunt u dan ook vaak al zien of dit wel of niet een 1D-verdunning betreft.

Dosering

Een gebruikelijke dosering van een geconcentreerd gemmotherapeuticum (zonder 1D-verdunning) is 1-3 maal per dag 5 druppels. Het is belangrijk de inname buiten de maaltijden om te plannen, minimaal een halfuur vóór of 2 uur na de maaltijd. Zo gaan de plantenstoffen geen interactie aan en vermengen zich niet met het voedsel. De inname mag met een glas water of direct en puur in de mond gedruppeld worden. Wanneer de persoon, die het gemmotherapeutisch middel in gaat nemen, erg gevoelig is, is het opbouwen van de dosering aan te bevelen. Een minimale gebruiksduur van 3 maanden is normaal. Gemiddeld genomen zal er na 2 weken een verandering in de situatie merkbaar zijn.
Ook voor dieren kan gemmotherapie heel zinnig zijn. Daarbij wordt als standaarddosering aangehouden om katten 1 druppel per dag, honden 1 druppel per 10 kg lichaamsgewicht per dag en paarden 1 ml per 500 kg per dag toe te dienen.
Niet alle plantsoorten zijn geschikt voor elk dier, dus raadpleeg hierbij wel een deskundige.
Zwangere- en borstvoeding gevende vrouwen kunnen, vanwege gebrek aan onderzoek, beter geen gemmo- of fytotherapeutische middelen innemen. Tenzij uiteraard anders aanbevolen door een arts.
Interacties met geneesmiddelen zijn mogelijk, het is daarom van belang uw apotheker te raadplegen indien u een gemmotherapeutisch middel in wil zetten naast medicatiegebruik.

Combineren

Veel gemmotherapeutische middelen kunnen met elkaar gecombineerd worden, afhankelijk van de toepassing waarvoor u het in wil zetten. Er zijn ook een aantal complex middelen op de markt die reeds een combinatie van een aantal planten bevatten en daarmee een specifiek doel hebben.

Tot slot

Gemmotherapie kan ingezet worden voor veel verschillende toepassingen. Laat u adviseren over het juiste middel in uw situatie.

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

47.952 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk