De beruchte winterdip
Waar de winter voor de één een geweldig fijne tijd is met een knapperend houtvuurtje, een boek en een warme kop thee, is de winter voor anderen een tijd van overleven.
De winter is een tijd waar de natuur tot rust komt, de beren hun winterslaap houden en mensen zich vaak wat meer terugtrekken. We komen minder buiten vanwege het koude en soms mistroostige weer. Hoewel december een vaak drukke maand is met daarin feestdagen en lichtjes, zijn januari en februari voor veel mensen somber en stil. We kunnen terecht komen in een winterdepressie, wat begint met een winterdip. De Engelse benaming is Winter blues.
De symptomen die bij een winterdepressie horen zijn:
- Vermoeidheid
- Somberheid
- Cravings (verlangen) naar zoet en koolhydraatrijk voedsel
- Terugtrekgedrag
- Moeilijk uit bed komen
- Gewichtstoename
Wat te doen?
- Naar buitenVeel naar buiten gaan als het licht is (bijvoorbeeld in het weekend wanneer je doordeweeks werkt) kan helpen, en dan het liefst een boswandeling maken. Je bent meteen in beweging en pakt meteen de gezonde effecten van het bos mee. Onlangs was in het nieuws dat we stress tegen kunnen gaan alleen al door naar groen te kijken. En één van de plaatsen waar het nog groen is, is natuurlijk het bos gevuld met mos, naaldbomen en ander groen.
Werk je van donker tot donker (je vertrekt als het donker is en komt thuis in het donker)? Maak dan een wandeling tijdens je lunchpauze. Dit is het hele jaar door aan te bevelen, maar zeker tijdens de donkere maanden.
- Lichttherapie
Een wake-up light (lichtwekker) kan je al helpen bij het beter uit je bed te kunnen komen. Het licht dient in de ogen te vallen zodat de aanmaak van melatonine stopt. Lichttherapie wordt met een sterke lamp van 10.000 lux gedaan. Dit bootst de sterkte van de zon na 3 kwartier na zonsopgang. In het ziekenhuis kan je behandeld worden met lichttherapie, of je kunt zelf een speciale daglichtlamp met 10.000 lux aanschaffen. Vaak zijn de lampen voor thuis wel wat kleiner.
- Aromatherapie
Etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) kunnen de sprankeling van het leven tijdens de winterperiode weer een beetje terugbrengen. Zo zijn er een aantal oliën die in de verstuiver, in een massege-olie of in het badwater gebruikt worden die effect kunnen hebben op onze stemming. Sinaasappelolie en andere citrusgeuren brengen het zonnetje in huis. Cipres, Petitgrain, Citroen, Lavendel, Pepermunt en Rozemarijn zijn ook fijne oliën als ondersteuning tijdens de donkere tijden van het jaar.
- Sinaasappel is opwekkend, geeft een gevoel van vreugde en vermindert angst
- Cipres is verfrissend en ontspannend en kan een veilig gevoel geven
- Petitgrain is opbeurend en kan bij stress en depressie worden toegepast voor een emotioneel evenwicht
- Citroen laat ons denken aan schoon, en dat komt door dat citroen ook deze eigenschappen heeft, naast dat de geur verkwikkend en versterkend is
- Lavendel is in veel situaties toe te passen. Lavendel kan helpen mentale stress te verminderen
- Pepermunt heeft een zeer breed spectrum aan toepassingen en is o.a. stimulerend
- Rozemarijn is vooral ideaal in combinatie met bijvoorbeeld Sinaasappel en Pepermunt voor een stimulerend effect.
In de wintermaanden komen we al niet veel buiten, en de zon is in deze maanden niet sterk genoeg om vitamine D productie te stimuleren via onze huid. Het is daarom in de winter extra belangrijk om voldoende vitamine D3 in te nemen via voeding (vette vis) of supplementen. Vitamine D3 is onder andere erg belangrijk voor de productie van serotonine.