Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Het nieuwe jaar starten met het Ketogeen dieet?

 
Na de intense decembermaand vol lekkernijen en gezelligheid is het ook weer fijn als in januari het ‘gewone’ ritme weer kan worden opgepakt. Een nieuw jaar is voor vele hét moment om het roer volledig om te gooien. Vaak horen wij goede voornemens voorbij komen als het willen afvallen, meer bewegen, zorgen voor een betere nachtrust of stoppen met een bepaalde gewoonte, zoals roken of het drinken van alcohol. Al met al hebben de meeste goede voornemens iets te maken met onze gezondheid. Maar hoe pak je zoiets nu aan en nog belangrijker, hoe houd je het vol? Het allerbelangrijkste: Kies een haalbaar doel, werk naar dit doel toe in stappen en kies manieren om je doel te bereiken die voor langere tijd vol te houden zijn.
 
Wellicht heb je weleens gehoord van het ketogeen dieet. Zou dit een manier kunnen zijn om de gezondheid te bevorderen? In deze blog vertellen wij je graag alles over het ketogeen dieet en leggen wij uit wat het nu precies inhoudt.
 

Koolhydraten vs. vetten

Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan brood, pasta, rijst en aardappelen. Dit zijn voedingsmiddelen die vaak in grote hoeveelheden en bij iedere eetmoment gegeten worden. Het menselijk lichaam is erg goed in staat om koolhydraten om te zetten in glucose (suiker), welke direct als energiebron gebruikt kan worden. Doordat er veel koolhydraten gegeten worden en het lichaam goed is in het omzetten van koolhydraten naar energie, ziet het lichaam geen redenen meer om vetten als energiebron te gebruiken. Voordat vetten als energiebron gebruikt kunnen worden moeten namelijk eerst een aantal lichaamsprocessen voltooid worden. Daarnaast is de verbanding van vetten afhankelijk van zuurstof (aeroob) en L-Carnitine.
 
Het niet gebruiken van vet als energiebron is jammer, want vet is juist een hele efficiënte bron van energie. Vetten leveren namelijk zo’n 4x meer energie op dan koolhydraten.
 

Weer leren om vet verbanden

De extra energie die vetten opleveren kunnen voor vele van ons een uitkomst zijn en ook het verbranden van overtollig lichaamsvet is een mooie bijkomstigheid. Maar hoe leren wij ons lichaam om weer vet te gaan verbranden? Dit kan op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor nuchter bewegen. Door nuchter te bewegen maakt jouw lichaam namelijk de overgebleven energie uit glucose op en wanneer dit op is moet het lichaam opzoek gaan naar een andere bron van energie. De vetreserves kunnen nu worden aangesproken. Ook vasten en het ketogeen dieet zijn een manier om het lichaam weer vet te leren verbanden.
 
Nuchter bewegen, vasten of het ketogeen dieet volgen is echter niet voor iedereen zomaar weggelegd. Zoals eerder is deze blog vermeldt is er voor de verbranding van vetten een aerobe (met zuurstof) toestand nodig. Tegenwoordig zijn veel mensen anaeroob (zonder zuurstof) aan het functioneren. Bij anaeroob functioneren ligt stress of een actief immuunsysteem vaak aan de basis. Wanneer je in dit geval nuchter gaat bewegen, gaat vasten of ketogeen gaat eten dan kan het zijn dat je geen vet, maar spierweefsel gaat afbreken. Het advies is dan ook om bovengenoemde uit te voeren onder begeleiding van een professional.

 

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij veel vetten en zeer weinig koolhydraten worden gegeten. De voedingsmiddelen die genuttigd worden bestaan dus voornamelijk uit vetten en eiwitten. De inname van de hoeveelheid koolhydraten worden beperkt tot een maximum van 50 gram per dag. Het voedingspatroon bevat dus voornamelijk vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, noten, pitten, zaden, oliën en gezonde vetten. Daarnaast maak je beperkt gebruik van groenten en fruit. Met beperkt wordt bedoelt dat je de koolhydraatrijke groenten en fruit, zoals (zoete) aardappelen en bananen laat staan en kiest voor koolhydraatarme groenten en fruit, zoals (groene) bladgroenten en bessen.
 
Zoals hierboven ook uitgelegd gaat het lichaam door het uitsluiten van de koolhydraten op zoek naar een andere energiebron. Het lichaam gaat over op vetzuurverbanding. Bij de verbranding van verzuren komen bepaalde afvalstoffen vrij. Dit zijn de zogenaamde ketonen. Na enige tijd het ketogeen dieet strikt te volgen komt het lichaam in een metabolische toestand, welke ketose wordt genoemd. Het lichaam gebruikt nu op een efficiënte manier vet als brandstof.
 
De voordelen van het ketogeen-dieet op een rij:
 • Doordat je vet verbandt zul je gewicht gaan verliezen.
 • Het verlaagt de bloeddruk.
 • Zorgt voor een langzamer verouderingsproces.
 • Het verbetert de slaapkwaliteit.
 • Verbetert de gemoedstoestand en humeur.
 • Je voelt je energieker doordat je energie efficiënter gaat gebruiken.
 

Is het ketogeen dieet veilig?

Ketonen zijn zuren. In bepaalde hoeveelheden is het hebben van ketonen in het bloed goed verdraagzaam voor het lichaam. Een proces waarbij op natuurlijke wijzen ketonen vrijkomen is bijvoorbeeld afvallen en/of veel sporten. Bij teveel en te vaak ketonen in het bloed kunnen echter gezondheidsproblemen ontstaan. Het teveel aan ketonen verzuurd het bloed en er ontstaat een ketoacidose. Dit is onder andere te herkennen aan een wazig en futloos gevoel, dorst en een droge mond, veel moeten plassen, misselijkheid en pijn in de buik. Ook te herkennen aan een adem die ruikt naar aceton. In zeer ernstige gevallen kunnen zelfs organen uitvallen.
 
Gelukkig zijn er manieren om de hoeveelheid ketonen in het bloed in de gaten te houden. Dit kan met een speciale ketonenmeter, waarbij je dit met een kleine hoeveelheid bloed kunt nagaan. Daarnaast bestaan er teststrips waarbij je middels de urine na kunt gaan of jouw lichaam in ketose is.
 
Keto-griep
Een bekend fenomeen rondom het ketogeen dieet is de keto-griep. De keto-griep kan voorkomen bij mensen die voor het eerst starten met een ketogeen voedingspatroon. Dit komt door het grotendeels uitsluiten van de koolhydraat inname. Het lichaam gaat door een overgangsfase waarin het geen koolhydraten tot zijn beschikking heeft als energiebron en dus gaat zoeken naar andere manieren om aan energie te komen. Symptomen van keto-griep zijn vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en verminderde concentratie. De keto-griep begint vaak enkele dagen nadat gestart is met het ketogeen dieet. Maatregelen die je kunt nemen tegen de keto-griep zijn voldoende drinken, bewegen op lage intensiteit, het eten van MCT’s (Medium Chain Triglycerides) en zorgen voor een goede nachtrust.  
 
Is jouw goede voornemen voor dit jaar om beter in je vel te zitten, meer energie te ervaren en wat overtollige kilo’s kwijt te raken? Dan is het keto-geen dieet wellicht geschikt voor jou. Wees je er hierbij wel van bewust dat, zeker bij de allereerste keer, goede begeleiding belangrijk is.
 

Bronnen:
https://keto.nl/
https://ketogeen.com/
https://keto.nl/keto-griep/ 
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/behandeling/ketogeen-dieet
https://patientempowerment.nl/ketonen-wat-zijn-het-en-waarmee-meten-mensen-ze/  
 

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

46.901 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
 • 7 gediplomeerde drogisten
 • 10.000 producten voorradig
 • Gratis verzending
  (NL/BE/DE) vanaf € 45
 • Discrete verpakking
 • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk