Water
Meestal heb ik het in deze column over de rol van specifieke micronutrienten: voedingsstoffen als vitamines, mineralen en aminozuren, maar... zonder water is leven onmogelijk! Iedereen heeft wel eens gehoord van het feit dat het menselijk leven enige tijd zonder voedsel kan, maar lange tijd zonder water, dat gaat niet. Mensen kunnen bijna twee maanden zonder voedsel, maar hooguit zes dagen zonder water. Bij warmte is het van belang voldoende vocht binnen te krijgen. Water is nodig bij het transport van warmte, bouwstoffen, afvalstoffen, antistoffen en dergelijke. Ook speelt water een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Water heeft een sterk reinigende werking en ondersteunt indirect de werking van de lever. Het lymfestelsel kan niet optimaal werken als het te weinig water krijgt. Als noodoplossing neemt de lever het dan over. Wanneer men te weinig drinkt wordt de lever dus extra (onnodig) belast.
Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52 procent uit water en dat van mannen voor 63 procent. Baby's bestaan zelfs voor 75 procent uit water. De hoeveelheid water die nodig is om alle schadelijke stoffen af te voeren en het vochtpeil op orde te houden, varieert. Voor baby's wordt 150 ml water per kilo lichaamsgewicht aangehouden, voor jonge kinderen 50 ml water per kilo lichaamsgewicht en een volwassene wordt aangeraden ongeveer 1,5 liter water te drinken om alle verliezen aan te vullen. Ouderen vanaf 70 jaar wordt aangeraden om 1,7 liter te drinken, omdat zij vaak minder eten en daardoor via het voedsel minder vocht binnenkrijgen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren. Water heeft een sterk oplossend vermogen. Hoe schoner het water, hoe groter de oplosbare functie. Warm water heeft een groter oplossend vermogen dan koud water. IJskoud water kan zelfs darmproblemen veroorzaken (zgn. leaky gut, lekkende darm). Het kraanwater in Nederland is relatief schoon. Het is daarom een prima en gedkope waterbron. Neem echter nooit warm water uit de kraan, maar gebruik (afgekoeld) water dat heeft gekookt. Wil je liever schoner water kopen, wissel de watermerken dan af om een te éénzijdige mineraalverdeling te voorkomen. Bedenk dat iedere volwassene gemiddeld circa drie liter vocht per dag nodig heeft. Eén liter komt er binnen via de voeding en twee liter zou dus door het drinken van water "gesuppleerd" moeten worden. Twee procent uitdroging geeft al een energieverlies van twintig procent, herkenbaar aan gapen.
Let op! Producten met cafeïne of alcohol werken vochtafdrijvend, net als een aantal soorten kruidentheeën zoals venkel en bepaalde groenten als asperges. Het is dan zaak het vochtpeil in balans te houden door het drinken van water.
Bron: Column van Drs. Elja van Heteren - Directeur AOV Orthomoleculaire Voedingssupplementen BV