Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Een natuurlijke ondersteuning voor het stoppen met roken

Stoppen met roken
Elk jaar zijn er van die momenten dat er veel mensen stoppen met roken. Bekend zijn natuurlijk de goede voornemens op 1 januari, of het steeds populairder wordende Stoptober. Dit stoppen lukt vaak niet in één keer, doordat roken zo verslavend is. Veel mensen kiezen ervoor te stoppen met roken vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

Volgens het Trimbos instituut rookte in 2020 1 op de 5 (20,2%) Nederlanders van 18 jaar en ouder, waarvan driekwart dagelijks één of meer sigaretten opsteekt (1). In 2020 heeft ruim een derde van de rokers een serieuze poging tot stoppen ondernomen.
De Nederlandse cijfers laten zien dat er meer mannen dan vrouwen roken.

Longkanker staat op nummer 2 van de ranglijst doodsoorzaken, gebaseerd op cijfers uit 2019. Bij mannen staat longkanker zelfs op nummer 1 als oorzaak van overlijden. Daarnaast zijn er andere ziektes waarbij roken een risicofactor vormt; hart- en vaatziekten (nummer 3-5 op de ranglijst), andere longklachten zoals astma en COPD en ook een verminderde wondgenezing, ontstekingen, verminderde vruchtbaarheid en een onderdrukt immuunsysteem zijn hier voorbeelden van.

Cijfers van het CBS laten zien dat de levensverwachting van rokers gemiddeld 13 jaar korter is dan van mensen die nooit hebben gerookt. De levensverwachting van matige rokers is 9 jaar korter en van lichte rokers 5 jaar korter. Op tijd stoppen heeft een positief effect op de levensverwachting. Het stoppen voor de 35-jarige leeftijd geeft een vergelijkbare levensverwachting als van mensen die nooit gerookt hebben. Rokers die rond hun 50e levensjaar stoppen halveren hun sterfterisico.

De WHO heeft in 2020 een wetenschappelijke briefing uitgebracht waaruit een hoger risico op ernstige symptomen en overlijden blijkt bij mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis lagen.

Bij mensen die roken kunnen vitamine tekorten optreden, zoals de B-vitamines, vitamine C en E.
Vitamine C heeft vele functies en is een antioxidant en heeft daarmee een gunstige invloed op cellen, weefsels, hart en bloedvaten. Vitamine C helpt bij de uitscheiding en eliminatie van zware metalen.

Iemand die rookt heeft meer vitamine C nodig dan een persoon die niet rookt. De ADH ligt 35 mg per dag hoger. De vitamine C werkt tenslotte als antioxidant in ons lichaam en vangt de schadelijke stoffen van het roken (vrije radicalen) op. Bovendien regenereert vitamine C een andere vitamine, vitamine E (een sterke antioxidant) weer tot de actieve vorm. Vitamine C, evenals vitamine E, is dan ook erg belangrijk voor een roker, maar ook als je net stopt met roken. Het helpt niet om te stoppen, maar draagt wel bij aan de gezondheid, het aanvullen van deze vitamines is dan ook zeker nuttig.

Stoppen met roken is moeilijk, maar met de juiste aanpak zeker mogelijk. Hoe kunnen we het lichaam verder op een natuurlijke manier ondersteunen in de stopperiode?

Uit een Nederlands onderzoek uit 2011 (3) blijkt dat glutamaat een belangrijke rol speelt in de terugval bij het stoppen met roken en dat N-acetylcysteïne (NAC) hierin een positieve rol kan spelen. Als reactie op nicotine komt er veel glutamaat vrij in het lichaam. Glutamaat is een belangrijke stimulerende neurotransmitter (een boodschapperstof in de hersenen) en speelt een belangrijke rol in de hersenfuncties die o.a. betrokken zijn bij onze stemming. Wanneer er een disbalans ontstaat tussen glutamaat en andere neurotransmitters zoals GABA, kunnen er symptomen optreden als prikkelbaarheid, slaapproblematiek of angst.

N-Acetylcysteïne (ook wel afgekort tot NAC) is de geacetyleerde vorm van het aminozuur L-Cysteïne en een van de bouwstenen van glutathion (4). Glutathion is de belangrijkste antioxidant in ons lichaam. NAC dient als voedingssupplement te worden ingenomen, omdat dit niet in voeding te vinden is. In het bovenstaande onderzoek (5) blijkt dat er bij het nemen van NAC in combinatie met het roken van een sigaret na een stopperiode minder beloning en plezier ervaren wordt in vergelijking tot de placebogroep.

Rokers geven stress vaak op als trigger die het verlangen naar nicotine vergroot. Om ons lichaam te helpen met stress om te gaan kunnen er adaptogenen en B-vitamines worden ingezet. Adaptogenen zijn stoffen of kruiden die in staat zijn de homeostase (dat is de balans) te kunnen terugbrengen in de lichaamscellen. Een adaptogeen past zich aan naar wat er op dat moment nodig is in het lichaam. Er zijn veel verschillende adaptogene kruiden, waarvan Ashwagandha, Rhodiola en Siberische Ginseng het bekendst zijn.
B-vitamines kunnen behulpzaam zijn als er door stress een tekort ontstaat. Foliumzuur (vitamine B9 of B11) draagt bij aan een heldere geest en geestelijke veerkracht. Folaat maakt het lichaam minder stressgevoelig.

Er bestaan helaas geen natuurlijke wondermiddelen of -stoffen om de trek in nicotine volledig weg te nemen. Wel kunnen we het lichaam ondersteunen bij het breken met deze ongezonde gewoonte.
1. https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/cijfers-roken
2. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/37/zware-rokers-leven-gemiddeld-13-jaar-korter
3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21606648/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118657/
5. https://www.scielo.br/j/rbp/a/8G5zRRgQS5X4RxMMRnPrPVf/?lang=en
 

 

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

49.268 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk