BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

De Kracht van Paddenstoelen


Paddenstoelen interesseren de mens al eeuwenlang. En eerlijk is eerlijk, wie wordt nou niet betoverd door de vele soorten paddenstoelen die zich net voor en tijdens de herfst ontpoppen uit de grond? Ieder jaargetijde heeft zijn charme, maar de herfst is de ultieme periode om eens goed stil te staan bij wat er valt te ontdekken tijdens een heerlijk ontspannende herfstwandeling door het bos. Immers, de meest prachtige paddenstoelen schieten uit de grond met de meeste uiteenlopende  vormen. In Nederland is het vooral de rood gekleurde paddenstoel met witte stippen dat bij ons nostalgie opwekt. De variatie paddenstoelen is enorm en hoe meer variatie hoe beter. Hun kilometerslange ondergrondse schimmeldraden zijn een belangrijk netwerk voor bomen. Deze draden groeien samen met boomwortels, waardoor een nauwe samenwerking ontstaat. De schimmeldraden transporteren mineralen en water vanuit de bodem naar de boomwortels. De bomen op hun beurt leveren koolstof (CO2) en energie aan de paddenstoelen. Nog een belangrijke functie is dat de bodemschimmels anti-erosie zijn. De kleverige draden houden gronddeeltjes samen, wat ervoor zorgt dat bij hevige regenval de bodem op zijn plek blijft. Vooral in voedselarme gebieden is het samenwerken tussen boom en paddenstoel voor beiden van levensbelang. Ook in tuinen waar bomen staan is het belangrijk om opkomende paddenstoelen niet te verwijderen, maar deze juist te laten staan en te laten vermeerderen. Het bevordert hiermee ook bodemdiversiteit.
 

Schoonmaakploeg van de natuur

De originele wetenschappelijke benaming voor de paddenstoel is fungi, wat schimmel betekent. Een paddenstoel, of zwam valt dus niet onder de categorie planten. Paddenstoelen die in het wild groeien mogen we zien als de stofzuigers van de natuur. Organisch materiaal, zoals afgevallen blad, hout en dode wormen ruimen ze op met hun schimmeldraden. 

In de natuur genieten we van de prachtige kleurrijke paddenstoelen, daarnaast is er op culinair gebied steeds meer keuze in paddenstoelen. De welbekende (kastanje)champignon, de cantharel en de oesterzwam wordt volop in de Nederlandse keuken gebruikt en inmiddels is het assortiment eetbare paddenstoelen uitgebreid met o.a. Shiitake, Morielje en Maitake. Paddenstoelen zijn supergezond, hebben een vleesachtige structuur, zitten bomvol goede nutriënten, belangrijke vitamines én zeker niet onbelangrijk; ze zijn makkelijk te kweken. Een groot voordeel omdat het Moeder Natuur niet schaadt. De meeste paddenstoelen voor consumptie worden gekweekt, echter niet meer alleen daarvoor. Het is vooral ook voor de medicinale werking die paddenstoelen ons biedt. In China wordt 85% van de paddenstoelen gekweekt voor medicinale doeleinden. Ook in Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Rusland worden medicinale paddenstoelen grootschalig gekweekt, meestal op basis van substraatteelt. Een substraatteelt is een kunstmatige bodem die een natuurlijke cyclus nabootst. 
 

De revolutie van medicinale paddenstoelen 

Paddenstoelen bestaan al eeuwen en geschat wordt dat er over de hele wereld 150.000 verschillende soorten zijn, waarvan intussen 15.000 bekend zijn. In Azië ontdekte men dat paddenstoelen bijzondere nutritionele en medicinale eigenschappen bezitten. In het bijzonder waren de chinezen er vroeg bij (circa 5000 - 7000 jaar geleden) en zetten de paddenstoelen in vanwege de specifieke gezondheid bevorderende effecten bij diverse ziektebeelden. Vanaf 600 na Christus ontwikkelden zij kweekmethoden om aan de stijgende behoefte te voldoen. Tegenwoordig worden in China en andere Aziatische landen medicinale paddenstoelen ingezet bij zowel psychische als somatische aandoeningen en valt dit onder de normale therapeutische behandelingen.

Binnen de westerse cultuur ontstond ook vroeg belangstelling voor medicinale paddenstoelen. In de 20e eeuw kwamen de medicinale paddenstoelen uitgebreid in beeld, desondanks ging het echte wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling en eigenschappen van medicinale paddenstoelen ongeveer 60 jaar geleden pas van start. Behalve dat alleen gekeken wordt naar het vruchtlichaam wordt vooral ook naar de wortels ofwel de schimmeldraden (mycelium) gekeken. Deze bodemschimmels zijn een natuurlijke bron voor medicijnen, waaronder de voor ons bekende penicilline. Inmiddels is ontdekt dat de combinatie van de vrucht en het mycelium de heilzame eigenschappen van medicinale paddenstoelen versterken.

Paddenstoelen en schimmels zijn voor de farmaceutische industrie een grote bron voor nieuwe producten en medicijnen. Daarom wordt volop onderzoek gedaan. Het zou zo maar kunnen zijn dat medicinale paddenstoelen de verbindende sleutel worden tussen de oosterse en westerse geneeskunde. Binnen de reguliere geneeskunde worden extracten van medicinale paddenstoelen gebruikt als basis van medicijnen, in de complementaire geneeskunde worden de extracten in supplementvorm (capsule-, tablet-, poedervorm of vloeibaar) gebruikt. Pakweg 30 jaar gelden zijn de eerste supplementen op de Europese markt gebracht, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er valt nog veel te ontdekken in de mysterieuze wereld van paddenstoelen. In Nederland kunnen we gelukkig een aantal goede supplementen kopen waarin medicinale paddenstoelextracten zitten. 
 

Het menselijk lichaam is nauw verbonden met paddenstoelen 

Veel paddenstoelen die we tegenkomen in de natuur zijn eetbaar. Van de vele honderden soorten die in Nederland voorkomen is slechts een klein deel giftig. Toch is het beter om niet zonder kennis een paddenstoel te plukken voor consumptie. Een aantal soorten paddenstoelen zijn wel eetbaar maar smaken erg bitter, wat deze niet echt aantrekkelijk maakt voor consumptie, zoals het Elfenbankje (Coriolus Versicolor). Medicinale paddenstoelen zijn over het algemeen de paddenstoelen die ongeschikt zijn om te eten vanwege die bitterheid. Het is trouwens verbazingwekkend wat het Elfenbankje in haar mars heeft. Zij neemt in het Verre Oosten een belangrijke reputatie in het verbeteren en onderhouden van een optimale gezondheid. Deze mooie paddenstoel is wereldwijd volop te vinden, maar de westerse geneeskundige houdt zich nog terzijde van deze kwaliteiten. Gelukkig zijn er nog veel andere soorten waarover zij zich wel buigen en veel onderzoek doen naar de bijzondere medicinale werking ervan. 

Een van de belangrijkste eigenschappen van medicinale paddenstoelen zijn de essentiële suikers (polysachariden) die zij bevatten. Deze essentiële suikers heeft ons lichaam hard nodig voor vele lichaamsfuncties en ons stofwisselingssysteem. Ze worden essentieel genoemd omdat ons lichaam deze suikers niet zelf kan aanmaken en is het van essentieel belang dat deze via volwaardige voeding ons lichaam binnenkomen. Polysachariden zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten, waaronder bèta-glucanen. Deze hebben een sterk positieve invloed op het immuunsysteem. Een breed inzetbare paddenstoel die hierom bekend staat is de Cordyceps Sinensis. Naast de bèta-glucanen bevatten medicinale paddenstoelen belangrijke antioxidanten, essentiële aminozuren, vitamines en mineralen. Iedere medicinale paddenstoel heeft zijn eigen unieke biochemische samenstelling, waardoor de nutritionele en medicinale werking soms moeilijk aan één component is toe te kennen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de synergistische (win win) werking van intrinsieke bestanddelen, dan wel de combinatie van paddenstoelextracten een bepalende factor lijkt te zijn voor een optimaal geneeskrachtig effect. 
 

De meest geneeskrachtige paddenstoelen

Reishi of Lakzwam (Ganoderma Lucidum)

Oorsprong en kweek:
deze paddenstoel komt van oorsprong uit China, Japan en Noord Amerika. Tegenwoordig wordt de zwam overal ter wereld gekweekt voor medicinale doeleinden vanwege de overvloed aan fytonutriënten. 

Medische werking: Reishi is een cardiotonicum, wat wil zeggen dat het de hartfunctie ondersteunt. De medicinale eigenschappen van de Reishi maken deze zwam in het bijzonder een geneeskruid voor indicaties als hartritmestoornissen, hartkramp, aderverkalking, hoge bloeddruk, preventie van trombose en algemene preventie van hart- en vaatziekten. 

Daarnaast is Reishi een adaptogeen, wat betekent dat de werkzame stoffen ervoor zorgen dat ons lichaam zich beter kan aanpassen aan biologische, sociale en milieustressfactors. Het kalmeert, werkt als antioxidant en heeft een ontstekingsremmende functie op het zenuwstelsel. De Reishi wordt via erkende therapeuten ingezet bij de volgende indicaties: (chronische) vermoeidheid, energiegebrek, burn-out, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, verminderd geheugen en concentratievermogen en ter preventie van de ziekte van Alzheimer. 

Reishi werkt als ontgiftende factor en ondersteunt de lever. Bij onderzoek op dieren is gebleken dat de polysachariden en triterpenen beschermen tegen toxische leverschade. Een goede leverfunctie is belangrijk voor ontgifting van het lichaam. Signalen van een verminderde leverfunctie zijn onder andere een onrustige huid. Daarom kan Reishi ingezet worden bij klachten als: allergieën (hooikoorts), huidaandoeningen zoals eczeem, virale hepatitis, chronische hepatitis of leverontsteking en voorjaarsmoeheid. 

Tenslotte heeft Reishi een bloedzuiverende, ontstekingswerende, zuurstofopname bevorderende en immuunsysteemversterkende eigenschappen die deze paddenstoel, samen met slaap bevorderende, kalmerende en bloedsuikerverlagende eigenschappen tot een zeer veelzijdige en bijzondere paddenstoel maakt. De paddenstoel ondersteunt hierin bij insulineresistentie, metabool syndroom, pre- en ouderdomsdiabetes, diabetes type 2, angst, stress en neurose.

Maitake of Eikhaas (Grifola Frondosa) 

Oorsprong en kweek:
een paddenstoel die van oorsprong in Japan en Noord Amerika groeit. De Maitake wordt nu wereldwijd gekweekt op pakketten van houtzaagsel voor toepassing in de keuken en medicinaal gebruik. Maitake betekent letterlijk “de dansende paddenstoel”. Het verhaal gaat dat de middeleeuwse Japanners ontzettend blij werden bij het vinden van deze paddenstoel, dat ze gingen dansen omdat de paddenstoel door zijn zeldzaamheid een hoge waarde had in zilver. Een ander verhaal vertelt meer iets over de groeiwijze van de paddenstoel. De paddenstoel groeit namelijk over elkaar heen waardoor het lijkt op dansende vlinders. Hoe dan ook, met de Maitake hebben we een zeer krachtige paddenstoel in handen en medicinaal gezien kan deze voor een breed scala aan gezondheid gerelateerde aandoeningen ingezet worden. Maitake is één van de meest onderzochte medicinale paddenstoelen.

Medicinale werking: Maitake bezit een overvloed aan polysachariden en antioxidanten, heeft een anti tumor werking op o.a. de prostaat, darm en pancreas, borst, huid, longen en blaas. In combinatie met reguliere chemotherapie zou het bijwerkingen als misselijkheid, daling witte bloedcellen en haarverlies verminderen. Ook zou het door Maitake in het dieet toe te passen een eetlustopwekkende functie hebben. 

Doordat de Maitake zoveel verschillende krachtige antioxidanten bevat is het een uitzonderlijk goede paddenstoel om ons immuunsysteem gezond te houden, uiteraard in combinatie met een gezonde leefstijl waarin gevarieerde, niet geraffineerde voeding en lichaamsbeweging niet mag ontbreken. Maitake geeft net die extra ondersteuning tijdens een verminderde weerstand door infecties, verkoudheden, griep en herpes. Door zijn bloedzuiverende werking is de Maitake ook goed tegen vermoeidheid en burn-out verschijnselen. Samengevat is de werking van deze paddenstoel: immuun versterkend, antitumor*, bloeddruk regulerend (alsmede de suikerspiegel), schimmelwerend, anti inflammatoir (ontsteking), metabolisme regulerend en cholesterolverlagend. 

*Een nieuwe studie van het New York Medical Centre toont aan dat toepassing van de Maitake paddenstoel kan worden ingezet om blaas- en prostaatkanker te bestrijden. De paddenstoel, die veelvuldig in de Chinese keuken wordt gebruikt, vermindert de groei van de tumoren met maximaal 75%. 

Cordyceps Sinensis, Chinees Knotshoofd

Oorsprong en kweek:
de Cordyceps Sinensis vindt zijn oorsprong in Zuidwest China in de provincie Yunnan, temidden van het hooggebergte, met hoogtes variërend  tussen de 3000 en 5000 meter. Ook komt de paddenstoel voor in Tibet en Nepal. Wilde Cordyceps is zeldzaam en daardoor erg kostbaar. Intussen is van de wilde variant een gekweekte variant aanwezig (Cordyceps Militaris) met een identiek chemisch profiel, wat wil zeggen dat ze klinisch niet te onderscheiden zijn. Gekweekte varianten (op zetmeelrijke voedingsbodems zoals rijst- of sojasubstraat) van de Cordyceps worden algemeen in onderzoek gebruikt en cordycepine, een van de inhoudsstoffen van Cordyceps, wordt gebruikt in een medicijn dat algemeen wordt ingezet ter onderdrukking van het immuunsysteem bij orgaantransplantaties. 

Medicinale werking: zoals hierboven benoemd is één van de belangrijkste bioactieve stoffen van Cordyceps cordycepine (3’-deoxyadenosine), wat inhoudt dat het een immuunversterkende, ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, vaatverwijdende en lipiden (vet) verlagende effecten heeft. Naast de vele bioactieve stoffen bevat de Cordyceps negen soorten belangrijke aminozuren en vitaminen B1, B2, B12, E en K. Door deze bioactieve stoffen is de Cordyceps een waardevolle paddenstoel voor vegetariërs en veganisten. 

Cordyceps is net als Reishi een adaptogeen: een stof die het aanpassingsvermogen tegen veranderende omstandigheden vergroot. Cordyceps verbetert geestelijke en lichamelijke conditie in het algemeen en wordt om medicinale redenen ingezet bij indicaties als: vermoeidheid, duizeligheid, gebrek aan energie, kouwelijkheid, geheugen- en concentratiestoornissen, tinnitus (oorsuizen) verminderd fysiek prestatievermogen, herstel na grote fysieke of geestelijke inspanning. 

Cordyceps is ook een krachtig antioxidant en bestrijdt vrije radicalen die allerlei welvaartsziekten kunnen veroorzaken. Het bevordert een goede zuurstofopname in het bloed, als ook voor een geleide zuurstofvoorziening van het weefsel. Redenen voor o.a. fytotherapeuten en natuurgeneeskundig therapeuten om de Cordyceps voor te schrijven bij de volgende indicaties: 
vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, hartinsufficiëntie of hartzwakte, COPD, chronische bronchitis, bronchiale astma, hoest en slijmvorming. 

Modern onderzoek bij ratten heeft ook verbetering laten zien op het gebied van libido en vruchtbaarheid, zowel bij vrouwelijke als mannelijke ratten. Cordyceps stimuleert namelijk de aanmaak van testosteron in de cellen van Leydig in mannelijke testikels en het activeert de hypofyse. De hypofyse is een klein orgaantje, ter grootte van een erwt, die zich in de hersenen bevindt. Deze stuurt de productie aan van hormonen die o.a. seksuele opwinding reguleert, wat maakt dat de Cordyceps voorgeschreven kan worden bij libidoverlies of verminderde geslachtsdrift (bij zowel man als vrouw), impotentie en infertiliteit. 

Vier belangrijke redenen waarom Cordyceps goed is tegen hart- en vaatziekten: het is een natuurlijke bloedverdunner, het heeft een bloeddrukverlagende functie, is cholesterolverlagend en last but not least, wordt het percentage bloedvetten verlaagd door gebruik van Cordyceps.

Chaga, Inonotus Obliquus, berkenweerschijnzwam

Oorsprong en kweek:
Chaga is een parasitaire zwam die van oorsprong voorkomt in Rusland (Siberië), Noordoost Europa en in het noorden van de Verenigde Staten. Chaga is een van de meest populaire medicinale paddenstoelen en wordt dan ook koning van de medicinale paddenstoelen genoemd. Ze groeien hoofdzakelijk op berken, maar ze kunnen ook op andere bomen groeien. De meest krachtige variant is te vinden op de zwarte berkenbomen van Siberië, hét exclusieve oogstgebied van de Chaga. Het zichtbare deel van de Chaga (de uitstulping)  is niet het vruchtlichaam, wat veel mensen denken, maar het is het netwerk van de mycelliumdraden dat met elkaar verweven is. Normaliter bevinden deze zich onder de grond.

Chaga wordt al eeuwenlang gebruikt als een traditioneel medicijn in China, Rusland en andere Noord-Europese landen, met name om immuniteit en algehele gezondheid te bevorderen. In een wetenschappelijk onderzoek kookte men een kilo Chaga vier uur lang om de werkzame stoffen beschikbaar te maken. In Rusland wordt gedroogde Chaga gebruikt om thee, “zavarka” van te maken, welke men extra lang laat trekken. 

Medicinale werking: Chaga bevat verschillende polysachariden, sterolen en betulinol/betulinezuur welke ieder zo hun specifieke werking heeft. Echter, samen zorgen deze voor een sterk antiviraal en versterkend effect voor het immuunsysteem. Betuline is een stof die de zich in de bast van berkenbomen bevindt. Chaga neemt deze stof in zich op en zet deze om in betulinezuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat betulinezuur een sterke antitumor werking heeft. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar deze stof, vooral om te ontdekken of in de toekomst het onderdeel mag laten uitmaken van kankertherapie en chemotherapie. 

Chaga is net als menig paddenstoel een adaptogeen, wat helpt ons lichaam in balans te brengen. De paddenstoel heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het maag- en darmstelsel. Uit onderzoek in 2007 is gebleken dat Chaga een goede ondersteuning kan zijn bij dikke darmontsteking en de ziekte van Crohn. Oxidatieve stress wordt in relatie gebracht als een van de oorzaken van deze ziekten en het blijkt dat deze wordt verminderd door het gebruik van Chaga. Op zich is dat positief nieuws, echter, het onderzoek beperkte zich tot een kleine groep mensen. Het is wenselijk dat er meer onderzoek plaatsvindt op grotere groepen mensen voordat het daadwerkelijk als een goed onderbouwd en erkend medicijn tegen darmziekten kan worden voorgeschreven. 

Nog meer recentelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Chaga een geneeskrachtige werkzaamheid heeft bij hart- en vaatziekten, suikerziekte of diabetes mellitus, psoriasis en aids.
 

Baat het niet, schaadt het niet? 

Hoewel medicinale paddenstoelen steeds groter worden aan populariteit is het niet verstandig zelf te gaan dokteren. Medicinale paddenstoelen kunnen grootste gezondheidsvoordelen opleveren, maar er zijn ook risico’s aan verbonden bij verkeerd gebruik. Risicogroepen zijn vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoeding geven, kinderen, personen met een geïndiceerd ziektebeeld. Het gebruik van medicinale paddenstoelen in combinatie met reguliere medicatie en/of bepaalde kruiden(preparaten) kan wisselwerkingen geven en dient met voorzichtigheid ingenomen te worden. Het is dus altijd raadzaam een erkende therapeut in te schakelen die kennis en ervaring heeft met mycologie.

 

Bronnen en referenties 
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/138/medicinale-paddenstoelen https://www.allesoverpaddenstoelen.nl/Aop3_paddenstoel.html https://www.ivn.nl/2uurnatuur/weetjes https://ineveld.wordpress.com/author/ineveld/ 
 
Hulpbronnen en referenties
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109002-de-geneeskracht-van-reishi-oflakzwam.html 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/ 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/ 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berkenweerschijnzwam 
http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm 
http://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus 
http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/ 
Foto: http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/ 
 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109044-de-geneeskracht-van-maitake-ofeikhaas.html 
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst, (blz288) 
http://www.mushroom-appreciation.com/maitake-mushroom.html 
http://www.gaiaherbs.com/products/ingredient/534/534 
 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108799-de-geneeskracht-vancordyceps.html 
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst, (blz208 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypofyse 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus 
http://umcg.net/?page_id=100 
Foto´s: wikimedia commons 
 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/129285-de-geneeskracht-van-chaga-of-berkenweerschijnzwam.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berkenweerschijnzwam
http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus
http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
Foto: http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
Afbeelding bron 1: Höyhens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Afbeelding bron 2: Tocekas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 
Hulpbronnen en referenties 
https://bearmedicine.earth/nl/chaga-info
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/ 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/ 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berkenweerschijnzwam 
http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm 
http://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus 
http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

49.591 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk