Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Bestrijdingsmiddel Glyfosaat schadelijk?



Glyfosaat is een herbicide, een bestrijdingsmiddel dat in de landbouw wordt gebruikt om onkruid, dat het gewenste gewas verhindert in groei, te verdelgen. Dit bestrijdingsmiddel is een organische fosforverbinding welke ruim kan worden ingezet. In de jaren ’70 heeft het Amerikaanse bedrijf Monsanto deze stof voor het eerst op de markt gebracht onder de productnaam Roundup. De laatste tijd is er veel commotie omtrent de schadelijkheid van Glyfosaat voor de gezondheid, aangezien dit bestrijdingsmiddel ook in ons voedsel terecht komt.

De werking van Glyfosaat
Glyfosaat is een systemische totaalherbicide. Dit wil zeggen een chemisch bestrijdingsmiddel (herbicide) dat door het blad wordt opgenomen, waarna het door de gehele plant wordt getransporteerd, zodat niet geraakte bladeren en de wortels ook afsterven (systemisch). 
 
Glyfosaat is dan ook een geschikt middel bij de bestrijding van hardnekkige onkruiden.
Wanneer er in de dagen na het gebruik van het bestrijdingsmiddel veel zonlicht en goede groeiomstandigheden aanwezig zijn, zorgt dit voor een actief gewas en een goede, snelle werking van de herbiciden. Dit klinkt positief, maar dit ligt toch anders. Glyfosaat bindt namelijk aan elk positief geladen deeltje, zoals magnesium, mangaan, calcium, zink en vele andere mineralen. 
 
Van de Glyfosaat waarmee de plant bespoten wordt, wordt 80% opgeslagen in de bladeren. Het gedeelte dat opgeslagen wordt in de wortels komt tevens in de bodem terecht. Glyfosaat is toxisch (giftig) voor het bodemleven, hierdoor verandert het ecosysteem in de aarde. Het gevolg hiervan is dat planten minder voedingsstoffen kunnen opnemen, daarmee gevoeliger zijn voor ziekten en meer blootgesteld worden aan ziekmakende micro-organisme, zoals schimmels en hierdoor weer meer antischimmelmiddelen nodig hebben. Je kunt het gebruik van het bestrijdingsmiddel Glyfosaat dan ook zien als een soort ‘neerwaartse spiraal’.

Is Glyfosaat schadelijk voor de gezondheid?
Glyfosaat werkt op de zogenaamde ‘shikimaat’ stofwisseling die alleen aanwezig is bij planten, schimmels en bacteriën. Deze stofwisselingsvorm komt niet bij mensen voor. Doordat de shikimaat stofwisseling niet bij mensen aanwezig is wordt dit gezien als voldoende bewijs dat Glyfosaat niet schadelijk/toxisch is voor de menselijke gezondheid.
 
Toch wijzen enkele studies uit dat er wel degelijk mogelijkheid is van de toxiciteit van het bestrijdingsmiddel Glyfosaat voor de mens. Dit is rationeel gezien ook best logisch wanneer je nagaat dat dit bespoten voedsel in onze darmen wordt opgenomen. We weten dat alleen al in onze darmen zo’n 1,5 kilo aan bacteriën zorgt voor de vertering van ons voedsel, het aanmaken van vitamines en andere essentiële stoffen voor een gezond fysiek en mentaal functioneren.
Het is aangetoond dat Glyfosaat werkt als een sterk soort antibiotica, met name tegen de lichaamseigen beschermende bifidobacteriën, lactobacillen en Enterococcus faecalis.
 
De inname van Glyfosaat leidt dus tot een afname van deze drie beschermende bacteriën in de menselijke darm. Als gevolg van deze afname ontstaat een verslechtering van de verdediging tegen ziekmakende bacteriën. Je kunt hierbij denken aan de Salmonella bacterie en Clostridium bacterie.
Hier komt nog bij dat de ziekmakende Salmonella- en Clostridiumstammen resistent zijn voor Glyfosaat. Deze bacteriën kunnen dan ook ongestoord doorgroeien, terwijl ons eigen darmmicrobioom verstoord wordt. Dit wordt ook wel een dysbiose genoemd. Uit talrijke studies blijkt dat een dysbiose van het darmmicrobioom geassocieerd wordt met verschillende ziekten, zoals metabool syndroom, darmkanker, calciumoxalaat stenen, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis en neurologische stoornissen.

Wanneer is het nodig te achterhalen of er Glyfosaat aanwezig is in mijn lichaam?
Het is raadzaam om het Glyfosaatgehalte in het lichaam te bepalen bij een vermoeden van een dysbiose in de darm of bij bovengenoemde ziekten. Ook wanneer u beroepsmatig of via hobby (tuinieren) veel in aanraking komt/bent geweest met het bestrijdingsmiddel Roundup is het raadzaam om het Glyfosaatgehalte in het lichaam te testen. Tevens zijn kinderen gevoeliger voor de blootstelling aan pesticiden, doordat kinderen meer contact hebben met bodemstof. De lever en nieren van kinderen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om deze stoffen af te breken en uit het lichaam te verwijderen en ook de hersenen zijn nog niet volgroeid, waardoor deze gevoeliger zijn voor de invloed van vervuilende stoffen.

Hoe kan ik het Glyfosaatgehalte in mijn lichaam testen?
U kunt hiervoor gebruik maken van een speciale Glyfosaat Urinetest. Dit is een handige test, die u gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Bij deze test wordt gebruik gemaakt van de ochtendurine om het gehalte Glyfosaat in het lichaam te bepalen. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af: Waarom wordt er gekozen voor urine in plaats van ontlasting? Aangezien Glyfosaat voornamelijk werkt op de darmen is dit een terechte vraag. Maar Glyfosaat zorgt niet alleen voor dysbiose in de darm, maar wordt in de darmen ook opgenomen in het lichaam. Glyfosaat is wateroplosbaar en wordt om deze reden voornamelijk uitgescheiden via onder andere de urine. U kunt de Glyfosaat opsturen naar het laboratorium, waarna de uitslag na 7-10 werkdagen beschikbaar is.
 
In het laboratorium wordt de ochtendurine getest middels een laboratoriumtechniek genaamd ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay). Deze ELISA test herkent bepaalde lichaamsvreemde structuren van de Glyfosaat, waardoor het gehalte bepaalt kan worden. Waarden onder de 0,6 ng/ml worden als veilig gezien. 
 
Wat te doen bij een positieve uitslag
Bij een “positieve uitslag” kan de aangerichte schade verder in kaart worden gebracht met een darmtest. Daarnaast is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet nog meer Glyfosaat binnenkrijgt, zodat het lichaam de Glyfosaat kan gaan opruimen. Het is onmogelijk Glyfosaat van de voeding af te wassen, aangezien het er helemaal in zit. Het beste is dan ook te kiezen voor biologische gewassen/producten, welke niet (of minder) aan chemische bestrijdingsmiddel(en) blootgesteld zijn. Bewerkte voeding stelt u zonder twijfel bloot aan Glyfosaat, vanwege toevoeging als tarwe, soja, plantaardige olie en mais. Denk ook aan vlees van dieren die voeding met soja en mais hebben gekregen.

Een aantal tips om Glyfosaat te vermijden of beter uit te scheiden:
Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voeding (zeker de typische Amerikaanse producten).
Eet zoveel mogelijk biologisch, ook qua vlees- en zuivelproducten (van gras gevoerde dieren).
Glyfosaat stapelt zich op in dierlijk weefsel, let er dus op dat de dieren van het vlees niet GMO-gevoed zijn.
Neem bruine rijstpoeder om de eliminatie van organofosfaat en glyfosaat te ondersteunen.
Neem een multimineralen supplement met sporenelementen.
Ondersteun de productie van Glutathion door suppletie van N-Acetylcysteïne, glycine en glutamine.
Ondersteun de ontgiftende eigenschap van de lever door zo min mogelijk alcohol te drinken en een artisjok- of mariadistelextract te nemen.
 
Als u met bovenstaande tips aan de slag bent gegaan is het leuk en verstandig om na +/- 3 maanden opnieuw een Glyfosaat Urinetest uit te voeren, om de nieuwe status te bepalen.


Literatuurlijst:

De Stille Waarheid. (2016, 9 maart). Kankerverwekkend middel glyfosaat wordt nog steeds volop gebruikt in landbouw. Geraadpleegd op 7 november 2017, van https://destillewaarheid.nl/2016/03/09/kankerverwekkend-middel-glyfosaat-wordt-nog-steeds-volop-gebruikt-in-landbouw/

Algemeen Nederlands Persbureau. (2017, 24 oktober). Europees Parlement wil verbod op glyfosaat in onkruidverdelger. Geraadpleegd op 7 november 2017, van https://www.nu.nl/gezondheid/4976858/europees-parlement-wil-verbod-glyfosaat-in-onkruidverdelger.html

Huber, D. (2011, 25 oktober). De effecten van glyfosaat (Roundup) op bodem, gewas en consument; nieuwe ziekten in GM mais en GM soja en daarmee gevoerde dieren. Geraadpleegd op 7 november 2017, van https://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/DonHuber%20over%20glyfosaat-verslag.pdf

Vliet, P. van der. (z.d.). Herbicide. Geraadpleegd op 24 november 2017, van http://www.fbbi.be/herbiciden.html

Bollinger, T. Y. (z.d.). Understanding the Dangers of Glyphosate (& How to Minimize Exposure). Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://thetruthaboutcancer.com/glyphosate-dangers/

Glyphosate. (2018, juni). Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://monographs.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/06/mono112-10.pdf

Krüger, M., Schledorn, P., Schrödl, W., Hoppe, H. W., Lutz, W., & Shehata, A. A. (2014, 31 januari). Detection of Glyphosate Residues in Animals and Humans. Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://www.omicsonline.org/open-access/detection-of-glyphosate-residues-in-animals-and-humans-2161-0525.1000210.php?aid=23853

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. (2016, 12 mei). Europarlementsleden laten glyfosaat opsporen in urine. Geraadpleegd op 14 december 2018, van http://www.vilt.be/europarlementsleden-laten-glyfosaat-opsporen-in-urine

Zwaan, J. (2018, 24 november). Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag onderzoek). Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://preview.mailerlite.com/e3u9a9/1032297579682989568/c1o2/

HB08/Medivere. Uitgebreide informatie rondom de Glyfosaat Urinetest en de Darmtest.

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

52.516 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk