BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Resveratrol tegen veroudering!Resveratrol is een Salvestrol. Salvestrolen zijn van nature aanwezig in (voornamelijk) biologische groenten, fruit en kruiden. Deze planten maken Salvestrol aan om zichzelf te beschermen tegen schimmels en vraat van insecten. Salvestrol is dus eigenlijk een belangrijke afweerstof van de plant.
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de plant minder Salvestrolen aanmaakt.
Groenten en fruit, en dan voornamelijk niet biologische groenten en fruit, bevatten naar schatting tegenwoordig nog maar 20% aan Salvestrolen, in vergelijking met zestig jaar geleden. Hierdoor kan het nuttig zijn om een supplement met Salvestrolen te nemen als belangrijke aanvulling op de voeding.
 
Resveratrol is het best onderzochte Salvestrol. Bronnen van Resveratrol zijn onder andere druiven, rode wijn, pinda’s, pruimen en tomaten. Door de vele onderzoeken wordt Resveratrol tegenwoordig geassocieerd met een verbeterde preventie tegen obesitas, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en heeft Resveratrol eveneens een positief effect op de veroudering van het lichaam. 
Mede dankzij deze hoopvolle resultaten, groeien de onderzoeken naar de gezondheidseffecten van resveratrol explosief! Ondanks dat deze onderzoeken zich nog in de beginnende fase bevinden, zijn er toch al bevestigende resultaten geboekt bij mensen.

Resveratrol en de relatie met veroudering

Verandering in leefstijl en voeding zijn de laatste tijd ‘hot items’ in het voorkomen en genezen van chronische ziektes. Hier wordt dan ook steeds meer onderzoek naar gedaan. Calorierestrictie is hierbij één van de beste manieren gebleken om chronische ziektes aan te pakken en daarmee eventueel de levensduur te verlengen. Calorierestrictie houdt in dat je de inname van het aantal calorieën zoveel mogelijk beperkt (± 1700 kcal/per), maar hierbij wel gezond en evenwichtig blijft eten. Resveratrol heeft de eigenschappen dat het de effecten van calorierestrictie nabootst. Zowel calorierestrictie als Resveratrol activeren het eiwit SIRT1. Dit eiwit reguleert de stofwisseling in diverse weefsels en is hierdoor betrokken is bij het tegengaan van veroudering. 

Natura Foundation (z.d.) noemt drie belangrijke eigenschappen van Resveratrol waardoor veroudering kan worden geremd, namelijk:
Ouderdomsziekten en een verkorte levensduur blijken samen te gaan met de afname van energie in de cellen. Resveratrol leidt, net zoals calorierestrictie, genen in die zorgen voor meer of grotere mitochondriën (de energiefabriekjes van de cel). Door meer en/of grotere mitochondriën zal de energieproductie in de cel toenemen, waarbij in verhouding minder zuurstof gebruikt wordt en er minder vrije radicalen ontstaan. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. 
 
Een andere eigenschap van Resveratrol is dat het op lange termijn de stofwisseling verbetert van (onvervangbare) cellen, het verdedigings- en reparatieproces van de cel stimuleert en apoptose (geprogrammeerde celdood) remt. 
 
De laatste belangrijke eigenschap van Resveratrol die Natura Foundation noemt is het remmen van ontstekingsbevorderende stoffen in vetweefsel. Door het remmen van deze stoffen zullen minder aan vetweefsel gerelateerde ziekten zich voordoen. Door de productie van ontstekingsmediatoren (lichaamseigen stof die bij een afweerreactie in het lichaam vrijkomt) draagt vetweefsel bij aan laaggradige ontstekingen in het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat het verouderingsproces wordt versnelt en uiteenlopende verouderingsziekten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, depressie, dementie en diabetes mellitus type 2, bevordert worden.

Onderzoek naar het verjongingseffect

Naast dat Resveratrol invloed uitoefent op ziekten, zoals diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten heeft Resveratrol dus ook het vermogen om veroudering tegen te gaan. Dit is wederom aangetoond in een nieuw, recent onderzoek (Chu, 2017), welke een manier beschrijft om verouderde cellen nieuw leven in te blazen. Hierdoor krijgen lichaamscellen niet alleen een jongere uitstraling, maar gedragen zij zich ook daadwerkelijk jonger. Britse onderzoekers zijn nagegaan hoe Resveratrol aan deze verjongende eigenschappen komt. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat dit komt door chemicaliën op basis van Resveratrol, welke in staat zijn om een specifieke categorie genen weer terug in te schakelen. Deze ontdekking kan bijdragen aan een gezond verouderingsproces. Houdt hierbij wel rekening dat een voedingssupplement geen vervanging is voor gezonde voeding en een actieve levensstijl.
 

Literatuurlijst:

Natura Foundation. (z.d.). Resveratrol. Geraadpleegd op 29 november 2017, van http://www.naturafoundation.nl/monografie/resveratrol.html
Stichting Orthokennis. (z.d.). Resveratrol. Geraadpleegd op 29 november 2017, van http://www.orthokennis.nl/nutrienten/resveratrol
Voedselencyclopedie. (z.d.). Calorierestrictie. Geraadpleegd op 4 december 2017, van http://www.voedselencyclopedie.nl/calorierestrictie
Gezond'r. (z.d.). Calorie Restrictie Dieet. Geraadpleegd op 4 december 2017, van https://gezondr.nl/dieet/calorie-restrictie-dieet/
 

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

47.950 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk