Carotenoïden verminderen botverlies bij ouderen
Carotenoïden, belangrijke kleurstoffen in groenten en fruit, verminderen botverlies bij ouderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gedaan in het kader van de Framingham Osteoporosis Study. Dit is een groot epidemiologisch onderzoek, gestart in 1988, naar de invloed van voedingsfactoren op de botdichtheid onder de toen nog levende deelnemers van de beroemde Framingham Heart Study.
Van 370 mannen en 576 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar werd gedurende 1988-1989 het voedingspatroon nagevraagd. Deze mensen werden tot 2005 gevolgd op incidentie van heupfracturen en tot 2003 op incidentie van niet-wervelfracturen. In deze jaren van follow-up ontstonden er honderd heupfracturen. De groep die de hoogste totale inname van carotenoïden had, had de laagste incidentie heupfracturen. Bij de bepaling heeft men rekening gehouden met overige factoren zoals vitamine-D-inname, geslacht en alcoholgebruik. Ouderen met een hoge lycopeeninname, hadden zowel een lager risico op een heupfractuur als op een niet-wervelfractuur.
De onderzoekers vermoeden dat carotenoïden deels verantwoordelijk zijn voor het eerder gevonden beschermende effect van groenten en fruit op de botdichtheid en speculeren dat carotenoïden hun beschermende effect op botweefsel uitoefenen via hun antioxidatieve werking. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat oxidatieve stress de afbraak van botweefsel bevordert.
Redactioneel commentaar: Het antioxidatieve effect van carotenoïden is één van de manieren waarop groenten en fruit de afbraak van botweefsel tegengaan. Een andere belangrijke manier is de invloed van groenten en fruit op het zuurbase-evenwicht. Door het alkaliserende effect van groenten en fruit vervalt de noodzaak voor het lichaam verzuring te compenseren met calciumionen uit het botweefsel.
Referenties
1. Sahni S, Hannan MT, Blumberg J et al. Protective Effect of Total Carotenoid and Lycopene Intake on the Risk of Hip Fracture: A 17-Year Follow-Up From the Framingham Osteoporosis Study. J Bone Miner Res, 2009 Jan 12; PUBMED ID: 19138129. DOI-Link: http://dx.doi.org/10.1359/jbmr.090102
2. Lanham-New SA. Fruit and vegetables: the unexpected natural answer to the question of osteoporosis prevention? Am J Clin Nutr. 2006;83(6):1254-5. PUBMED ID: 16762933. Gratis volledige tekst: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/83/6/1254
Bron: Nieuwsbrief Van Nature