Natuurlijke visolie goed opneembare bron van Omega-3-vetzuren
Talloze studies wijzen er op dat voedingssuppletie met omega-3-vetzuren gunstige effecten kan hebben bij verschillende aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, gedrags- en concentratiestoornissen en depressie. De vorm waarin de omega-3-vetzuren (EPA en DHA) voorkomen in de verschillende voedingssupplementen, is van invloed op de opneembaarheid van de vetzuren.
Een recente Deense studie, uitgevoerd aan de universiteit van Kopenhagen, laat zien dat omega-3-vetzuren in natuurlijke vorm duidelijk beter worden opgenomen in het lichaam dan de meer en meer gebruikte ethyl-esters van omega-3-vetzuren
[1].
Ethyl-esters (EE) zijn een veelgebruikte vorm van omega-3-vetzuren in voedingssupplementen. Zij worden chemisch geproduceerd uit visolie.
Andere beschikbare vormen van omega-3-vetzuren zijn de natuurlijke triglyceriden (triacyl-glyceriden), zoals ze voorkomen in visolie, en de synthetische triglyceridenvorm.
De synthetische triglyceridenvorm wordt geproduceerd uit ethylesters die fabrieksmatig, met behulp van enzymen, opnieuw veresterd worden tot triglyceriden (rTG). De Engelse term daarvoor is reesterified triglycerides (her-veresterde triglyceriden).
Verschillende studies bij gezonde vrijwilligers wijzen erop dat ethylesters in mindere mate en langzamer opgenomen worden dan de natuurlijke triglyceriden. Bovendien wordt bij de stofwisseling van ethylesters in de lever ethanol (alcohol) gevormd. Zeker voor zuigelingen en kinderen is dit ongewenst.
Verder geven resultaten van een Amerikaans onderzoek aanwijzingen dat ethylesters van omega-3-vetzuren een (lichte) stijging kunnen geven van de nuchtere bloedsuikerwaarden bij personen met verhoogde gehaltes van bloedvetten (hypertriglyceridemie) [2]. De insuline-gevoeligheid bleef onveranderd.
Dit zou er op kunnen duiden dat ethylesters de insuline-afgifte door de pancreas iets kunnen verminderen als reactie op een toename van glucose in het bloed [2].
Omega-3-vetzuren in de natuurlijke triglyceridenvorm verbeteren juist de insulinegevoeligheid en verbeteren verhoogde bloedsuikerwaarden.
In de Deense studie werd de biologische beschikbaarheid van vijf verschillende vormen van omega-3-vetzuren met elkaar vergeleken [1]. 72 Vrijwilligers werden verdeeld over 6 groepen en kregen 2 weken lang dagelijks 3,3 gram omega-3-vetzuren toegediend (EPA en DHA) in verschillende vormen of placebo. Als maat voor de biologische beschikbaarheid werd de toename van EPA en DHA gemeten in verschillende vetfracties in het bloed (serum triglyceriden, holesterolesters en fosfolipiden).
De onderzoekers vergeleken vrije vetzuren, ethylesters, her-veresterde triglyceriden, natuurlijke visolie en levertraan met elkaar.
De opname van EPA en DHA als totaal was in de totale vetfracties het laagst bij de ethylesters. De opname van ethylesters lag significant (23%) lager dan die van de natuurlijke visolie. De opname van vrije vetzuren was iets lager (14%). De opname van rTG was hoger (34%) dan die van de natuurlijke visolie.
Opvallend was de veel lagere opname van DHA uit ethylesters en vrije vetzuren. Dat maakt omega-3-vetzuren in de vorm van ethylesters (of als vrije vetzuren) minder geschikt, wanneer men visolie wil gebruiken tijdens of na de zwangerschap voor de hersenontwikkeling van de foetus of zuigeling.
Ook voor ouderen is DHA belangrijk ter preventie van dementie.
Het Deense onderzoek bevestigt dat zowel EPA als DHA in de vorm van triglyceriden duidelijk efficiënter worden benut door het lichaam dan in de vorm van ethylesters.
Bronnen:
1. Dyerberg J, Madsen P, Møller JM et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010 Sep;83(3):137-41.
2. Maki KC, Lawless AL, Kelley KM, et al. Prescription omega-3-acid ethyl esters reduce fasting and postprandial triglycerides and modestly reduce pancreatic β-cell response in subjects with primary hypertriglyceridemia.
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011 Sep-Oct;85(3-4):143-8. Epub 2011 Jul 19.
Bron: Nieuwsbrief Springfield