Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Cranberry's remmen bacteriegroei

Cranberry’s staan bekend om hun eigenschap urineweginfecties tegen te gaan. Meerdere studies hebben aangetoond dat cranberry’s verhinderen dat bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zich kunnen hechten aan het slijmvlies van de urinewegen. Hierdoor kunnen ze geen infectie veroorzaken, maar spoelen weg met de urine.
Uit recente laboratoriumstudies blijkt nu dat de proanthocyanidinen (PAC’s) uit cranberry’s via het mechanisme van ijzerbinding ook bacteriën bestrijden. Hiermee nemen ze de essentiële stof ijzer weg voor bacteriën zoals E. coli. Deze bevindingen zijn nieuw.

Bepaalde E. coli-stammen zijn pathogeen voor de urinewegen. Het toevoegen van cranberrysap aan het kweekmedium had een significante invloed op de verdubbelingstijd van de bacterie.

Onderzoekers van het Naval Research Laboratory in Washington DC, USA vonden dat cranberrysap ijzerchelerende eigenschappen heeft, die toe te schrijven zijn aan de proanthocyanidinen in cranberry’s. Dit effect werd bevestigd toen ze extra ijzer toevoegden aan het kweekmedium van E. coli [1].

Onderzoekers van de McGill University in Montreal, Quebec, Canada ontdekten het effect op ijzer voor het eerst. Zij ontdekten dat blaasontsteking veroorzakende E. coli-bacteriën die groeiden op een kweekmedium met proanthocyanidinen uit cranberry’s, onttrokken werden van ijzer [2].

Vanwege het wegvangen van ijzer worden bacteriën sterk geremd in hun groei.

Naast cranberrysap zijn er ook concentraten van de hele cranberry (vruchtvlees, schil, zaad en sap).
Deze bevatten het gehele complex van stoffen in de cranberry met hogere polymeren van proanthocyanidinen, waardoor het concentraat meer ijzer-chelerende groepen bevat dan sap of sapextract.

Bronnen:
1. Lin B, Johnson BJ, Rubin RA, et al. Iron chelation by cranberry juice and its impact on Escherichia coli growth. Biofactors. 2011 Mar;37(2):121-30. doi: 10.1002/biof.110.
2. Hidalgo G, Ponton A, Fatisson J, et al. Induction of a state of iron limitation in uropathogenic Escherichia coli CFT073 by cranberry-derived proanthocyanidins as revealed by microarray analysis. Appl Environ Microbiol. 2011 Feb;77(4):1532-5.

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

20.484 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk