Citrusflavonen remmen risico op hart en vaatziekten
Gegevens van een groep van 1600 Amerikaanse vrouwen laten zien dat bioflavonoïden uit de voeding een bijdrage leveren aan de preventie van ontstekingsprocessen.
Chronische ontstekingsprocessen leveren een belangrijk aandeel aan de ontwikkeling van degeneratieve ziekten en verhogen, met name na de menopauze, het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose.
Bij een hogere consumptie van flavonoïden werden er lagere bloedspiegels van ontstekingsfactoren gemeten dan bij een voedingspatroon met weinig flavonoïden. Met name de flavonen uit citrusvruchten hadden een sterk remmend effect op bepaalde ontstekings-mediatoren (IL-18, CRP, sTNF-R2).
Deze ontstekingsmediatoren zijn betrokken bij de achteruitgang van de vaatfunctie (endotheelfunctie) en bij de ontwikkeling van atherosclerose (adververkalking) [1].
Citrusflavonen vormen een aparte klasse van bioflavonoïden, namelijk de polymethoxyflavonen (PMF’s). Deze flavonen hebben niet alleen een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten door de ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook vanwege een sterke cholesterolverlagende werking.
PMF’s verlagen vooral het LDL-cholesterol en verlagen bovendien verhoogde spiegels van triglyceriden.
In een studie, uitgevoerd met een combinatie van citrusflavonen met vitamine E uit palmolie (tocotriënolen), daalden het totaalcholesterol met 30%, het LDL met 27% en de triglyceriden met 34%.
De HDL-spiegels namen iets toe met 4% en de LDL/HDL-verhouding verbeterde met 29% [2].
Bronnen:
1. Landberg R, Sun Q, Rimm EB, et al. Selected dietary flavonoids are associated with markers of inflammation and endothelial dysfunction in u.s. Women. J Nutr. 2011 Apr;141(4):618-25. Epub 2011 Feb 16.
2. Roza JM, Xian-Liu Z, Guthrie N. Effect of citrus flavonoids and tocotrienols on serum cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects. Altern Ther Health Med. 2007 Nov-Dec;13(6):44-8.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Gegevens van een groep van 1600 Amerikaanse vrouwen laten zien dat bioflavonoïden uit de voeding een bijdrage leveren aan de preventie van ontstekingsprocessen.
Chronische ontstekingsprocessen leveren een belangrijk aandeel aan de ontwikkeling van degeneratieve ziekten en verhogen, met name na de menopauze, het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose.
Bij een hogere consumptie van flavonoïden werden er lagere bloedspiegels van ontstekingsfactoren gemeten dan bij een voedingspatroon met weinig flavonoïden. Met name de flavonen uit citrusvruchten hadden een sterk remmend effect op bepaalde ontstekings-mediatoren (IL-18, CRP, sTNF-R2).
Deze ontstekingsmediatoren zijn betrokken bij de achteruitgang van de vaatfunctie (endotheelfunctie) en bij de ontwikkeling van atherosclerose (adververkalking) [1].
Citrusflavonen vormen een aparte klasse van bioflavonoïden, namelijk de polymethoxyflavonen (PMF’s). Deze flavonen hebben niet alleen een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten door de ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook vanwege een sterke cholesterolverlagende werking.
PMF’s verlagen vooral het LDL-cholesterol en verlagen bovendien verhoogde spiegels van triglyceriden.
In een studie, uitgevoerd met een combinatie van citrusflavonen met vitamine E uit palmolie (tocotriënolen), daalden het totaalcholesterol met 30%, het LDL met 27% en de triglyceriden met 34%.
De HDL-spiegels namen iets toe met 4% en de LDL/HDL-verhouding verbeterde met 29% [2].
Bronnen:
1. Landberg R, Sun Q, Rimm EB, et al. Selected dietary flavonoids are associated with markers of inflammation and endothelial dysfunction in u.s. Women. J Nutr. 2011 Apr;141(4):618-25. Epub 2011 Feb 16.
2. Roza JM, Xian-Liu Z, Guthrie N. Effect of citrus flavonoids and tocotrienols on serum cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects. Altern Ther Health Med. 2007 Nov-Dec;13(6):44-8.
Bron: Nieuwsbrief Springfield