BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
Merk-logo's
Nieuwe producten
E-mail:

Wachtwoord:

 

Weiproteine stimuleert ontwikkeling spiermassa ouderen

Verlies van spiermassa is één van de belangrijkste redenen waarom ouderen mobiliteit verliezen.
Het verlies van spiermassa als gevolg van het ouder worden heet sarcopenie. Tien procent van de ouderen boven de 60 heeft hiermee te maken. Dit percentage neemt toe met de leeftijd.

De beste manieren om verlies van spiermassa tegen te gaan zijn krachttraining en een hoge eiwitinname. Weiproteïne heeft van alle eiwitten de meest optimaal beschikbare hoeveelheid en hoogste concentratie van essentiële aminozuren. Uit een Nederlandse studie bij oudere mannen blijkt weiproteïne de ontwikkeling van spiermassa het meest te activeren.

Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Wageningen deden onderzoek naar de vertering van eiwitten en de aanmaak van spiereiwit na de maaltijd. Dat onderzochten ze bij 48 mannen van gemiddeld 74 jaar. De mannen kregen 20 gram wei-eiwit, caseïne of gehydroliseerde caseïne.

Om te zien hoe effectief de opname verloopt, werd het aminozuur fenylalanine gelabeld. De hoeveelheid fenylalanine in het bloed bleek hoger na inname van wei-eiwit en gehydroliseerde caseïne dan van caseïne.

De fractionele synthese ratio (FSR) is een belangrijke parameter die laat zien hoeveel eiwit er omgezet wordt. De FSR bleek hoger na inname van wei-eiwit dan na caseïne en caseïne hydrolisaat. De onderzoekers vonden een sterk positief verband tussen hoge plasma waarden van het aminozuur l-leucine en de waarden van FSR na de maaltijd (postprandiaal).

Concluderend zeggen de onderzoekers dat wei-eiwit de ontwikkeling van spiermassa meer stimuleert dan caseïne of gehydroliseerde caseïne. Dit heeft te maken met de snellere vertering van wei-eiwit en het hogere l-leucine gehalte [1].

Tot wel 40% van de volwassenen heeft een lagere inname van eiwit dan de aanbevolen 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht [2]. Daarbij komt nog dat bij ouderen de spiereiwitsynthese 20 tot 30% lager is dan bij jongeren.

Eiwitten, met name weiproteïne rijk aan l-leucine [3], kan een waardevolle bijdrage bieden voor ouderen die verlies van spiermassa willen voorkomen [4]. Om sarcopenie te voorkomen wordt 25 tot 30 gram hoogwaardig eiwit per maaltijd aangeraden [5].

Bronnen:
1. Pennings B, Boirie Y, Senden JM, et al. Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. Am J Clin Nutr. 2011 Mar 2.
2. Paddon-Jones D, Short KR, Campbell WW, et al. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1562S-1566S.
3. Rieu I, Balage M, Sornet C, et al. Leucine supplementation improves muscle protein synthesis in elderly men independently of hyperaminoacidaemia. J Physiol. 2006 Aug 15;575(Pt 1):305-15.
4. Cribb PJ, Williams AD, Carey MF, et al. The effect of whey isolate and resistance training on strength, body composition, and plasma glutamine. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Oct;16(5):494-509.
5. Paddon-Jones D, Rasmussen BB. Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Jan;12(1):86-90.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

17.616 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk