BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Plantensterolen en sterolinen bij hooikoorts

Plantensterolen zijn stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze kunnen dus alleen via de voeding in het lichaam terecht komen. De chemische structuur lijkt erg veel op cholesterol. Zowel sterolen als sterolinen beïnvloeden het immuunsysteem en de weerstand. De combinatie van beiden heeft een groter effect. Sterolinen versterken de werking van sterolen. De verhouding 100:1 sterolen/sterolinen blijkt de meest optimale verhouding te zijn voor de gunstige werking [1].

Vanaf februari/maart beginnen de eerste bomen zoals de Berk, Els en Hazelaar stuifmeel te produceren. De planten die vaak de meeste problemen veroorzaken zijn de verschillende soorten grassen die vanaf mei gaan bloeien. Sterolen en sterolinen blijken bij chronische allergische rhinitis/hooikoorts gunstig te werken door het immuunsysteem in balans te brengen (moduleren) [2-4].

Hooikoorts ontstaat doordat het immuunsysteem wordt geactiveerd door stuifmeelkorrels die op de slijmvliezen terechtkomen. Vooral de slijmvliezen van de neus en ogen raken geïrriteerd, resulterend in jeuk en een branderig gevoel. Bekende klachten zijn dan ook opgezwollen slijmvliezen, loopneus, flinke niesbuien en branderigere, tranende ogen.

Het immuunsysteem van mensen met hooikoorts reageert te sterk op een normale prikkel, het stuifmeel. Hierdoor ontstaat een ongunstige verstoring van het immuunsysteem en ontstaat een chronische ontstekingsreactie. In het bloed kan dit gemeten worden met behulp van IgE (antistoffen in de slijmvliezen die geproduceerd worden als reactie op lichaamsvreemde stoffen).

Dit is verhoogd door een verandering in de balans tussen de T-helpercellen. Deze T-helpercellen zijn van cruciaal belang om andere immuuncellen te activeren. De T-helpercellen bestaan uit de Th1 en Th2 -cellen die elkaars tegenpolen zijn. Zijn deze twee in balans dan werkt het immuunsysteem optimaal.

Bij allergieën en hooikoorts ontstaat er een situatie waarbij er voornamelijk ontstekingsgerelateerde Th2-cellen (verantwoordelijk voor de humorale afweer) en IgE worden gemaakt. Zodra het IgE zich bindt aan het stuifmeel wordt er histamine afgegeven.

Natuurlijke therapieën zijn een populair alternatief maar slechts enkele zijn in klinische studies onderzocht op hun effectiviteit. Een mix van plantensterolen beïnvloedt het immuunsysteem en de weerstand. Ze kunnen een ontspoord immuunsysteem weer in balans brengen.

Een drietal studies zijn reeds uitgevoerd met een mix van sterolen en sterolinen. Aan een open-label studie namen 30 hooikoortspatiënten deel. Gedurende twaalf weken is een immuunmodulerend supplement op basis van plantensterolen gebruikt. De patiënten rapporteerden na drie maanden een 75% afname in klachten zoals niezen en een loopneus. Meer dan de helft van de patiënten bleek minder moe te zijn door een betere nachtrust [5].

Ook is een placebogecontroleerde studie gedaan bij 24 allergische patiënten. Na twaalf weken zag men duidelijke verbeteringen in de plantensterolengroep ten opzichte van de placebogroep [3]. In beide studies is tevens aanvullend klinisch laboratorium onderzoek gedaan. De onderzoekers vonden een duidelijke afname van het IgE. Tevens zag men een toename van de Th1–cellen resulterend in een verbeterde balans tussen de immuuncellen.

Een studie bij 30 kinderen met allergische rhinitis (slijmvliesirritatie) bevestigt deze resultaten. Het gebruik van de sterolencombinatie resulteerde in een verbetering van het klinische beeld: congestie van het neusslijmvlies, loopneus, niezen en jeuk. Ook de mate van vrije ademhaling verbeterde aanmerkelijk [4].

Bronnen:
1. Bouic PJ, Etsebeth S, Liebenberg RW, et al. beta-Sitosterol and beta-sitosterol glucoside stimulate human peripheral blood lymphocyte proliferation: implications for their use as an immunomodulatory vitamin combination. Int J Immunopharmacol. 1996 Dec;18(12):693-700.
2. Monograph. Plant sterols and sterolins. Altern Med Rev. 2001 Apr;6(2):203-6.
3. Myers, L and Bouic, PJD. Flow cytometric analysis of the TH1-TH2 shift in allergic individuals using Moducare® (sterols/sterolins). Proc. 26th Annu Cong Physiol Soc S. Afr. 1998; Abstract 178.
4. Aivazis V, Maratou E, Bourli E et al. Clinical and laboratory health changes in children with allergic rhinitis after 6 months treatment with combination of beta-sitosterol and beta-sitosterol glucoside. J Pediatrics 2008;8(3):207-12.
5. Brittle W, A Clark, P Bouic, et al. Management of allergic rhinitis /conjunctivitis patients using plant sterol/sterolin mixture. University of Stellenbosch, Faculty of Health science, 2001

Bron: Nieuwsbrief Springfield

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

Thuiswinkel Waarborg

47.894 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk