Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
Merk-logo's
Nieuwe producten
E-mail:

Wachtwoord:

 

Cranberry beschermt hart en bloedvaten

Het is al langer bekend dat polyfenolen uit plantaardige voeding, in het bijzonder flavonoïden, een beschermende werking hebben op hart en bloedvaten. Cranberry’s zijn een zeer rijke bron van fenolzuren en flavonoïden, waaronder anthocyaninen en flavonolen. Deze polyfenolen zouden bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten. Ze kunnen de ontwikkeling van atherosclerose remmen door de weerstand van LDL-cholesterol te verhogen tegen oxidatie, door trombose tegen te gaan en door verbetering van hoge bloeddruk.
Daarnaast hebben polyfenolen een ontstekingsremmende werking, hetgeen eveneens het cardiovasculaire risico verlaagt. Recente studies laten zien dat van de hele cranberrybes een sterkere cardiovasculaire bescherming te verwachten is dan van het sap of van extracten.

Canadese onderzoekers hebben nu ook aanwijzingen gevonden dat cranberry’s een stabiliserende invloed hebben op atherosclerotische plaques. Het openbarsten (ruptuur) van een atherosclerotische plaque kan door het veroorzaken van een trombose tot een hartinfarct leiden.

Onderzoekers van het Institute of Nutraceuticals and Functional Foods, Laval University Research Center, Québec, bekeken het effect van cranberrysap op de plasmaconcentratie van matrix-metalloproteïnase-9 (MMP-9), bij 30 mannen met overgewicht [1]. MMP-9 is een enzym dat eiwitten van de extracellulaire matrix (losmazig bindweefsel) afbreekt. Dit enzym is betrokken bij het ontstaan van hoge bloeddruk en maakt plaques gevoeliger voor het openbarsten, onder invloed van hoge bloeddruk.

De proefpersonen (gemiddeld 51 jaar) kregen oplopende doseringen caloriearm cranberrysap over een totale periode van 12 weken. De eerste vier weken kregen zij 125 ml sap, de volgende vier weken kregen ze 250 ml en de laatste vier weken 500 ml. Na elke fase van vier weken werden er metingen gedaan. Na 12 weken waren de MMP-9-spiegels met 36% afgenomen. De afname van MMP-9 bleek gecorreleerd te zijn aan verlaging van de plasmaconcentraties van nitrieten en nitraten, bronnen van zeer schadelijke stikstofradicalen. Bovendien was de afname van de MMP-9-spiegels gecorreleerd aan verlaging van de bloeddruk.
De onderzoekers schrijven de gevonden effecten van het cranberrysap toe aan de polyfenolen.

In een proefdiermodel voor diabetes liet ook suppletie met omega-3-vetzuren met vitamine E een remmende werking zien op de activatie van MMP-9 (en MMP-2). Hierdoor werd een cascade van reacties geremd die leiden tot dysfunctie van de vaatwand [3].

Voor een breed beschermend effect op hart en bloedvaten is het beter om gebruik te maken van de hele cranberrybes, omdat alleen op die manier de synergistische werking van de verschillende fytonutriënten in de bes benut kan worden [2].

Bronnen:
1. Ruel G, Pomerleau S, Couture P, et al. Plasma matrix metalloproteinase (MMP)-9 levels are reduced following low-calorie cranberry juice supplementation in men. J Am Coll Nutr. 2009 Dec;28(6):694-701.
2. Côté J, Caillet S, Doyon G, et al. Bioactive compounds in cranberries and their biological properties. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Aug;50(7):666-79. 2010
3. Zeydanli EN, Turan B. Omega-3E treatment regulates matrix metalloproteinases and prevents vascular reactivity alterations in diabetic rat aorta. Can J Physiol Pharmacol. 2009 Dec;87(12):1063-73

Bron: Nieuwsbrief Springfield

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend

19.532 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk