Tocotrienolen verlagen risico Alzheimer
Tocotriënolen zijn, net als tocoferolen, vormen van vitamine E. De hoogste concentratie tocotriënolen komt voor in de vrucht van de oliepalm (rode palmolie). Uit een langlopende studie blijkt dat de totale vitamine E-familie beschermt tegen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Deze degeneratieve aandoening van de hersenen is de meest voorkomende
variant van dementie. Vooral tocotriënolen bleken hierbij een meer prominente rol te spelen.
In het Journal of Alzheimer’s Disease publiceerden onderzoekers van het Aging Research Center van het Karolinska instituut in Stockholm, Zweden, een studie naar de relatie tussen de ziekte van Alzheimer en de status van vitamine E.
Alle acht vormen van vitamine E (vier tocoferolen en vier tocotriënolen) bleken het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer te verlagen.
232 Mensen van boven de 80 jaar werden gevolgd in een langlopende studie om veroudering en dementie te onderzoeken. Bij aanvang van de studie waren alle mensen vrij van dementie. Plasmaspiegels van vitamine E, alfa-, beta-, gamma-, en delta tocotriënolen en tocoferolen, werden gemeten in het bloed bij aanvang van de studie.
De ouderen werden zes jaar lang gevolgd. De onderzoekers vonden dat de mensen met de hoogste concentraties vitamine E het laagste risico hadden op het krijgen van Alzheimer.
Mensen met de hoogste concentraties tocotriënolen hadden een 54% verlaagd risico, mensen met de hoogste concentraties tocoferolen een 45% verlaagd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
De groep mensen met de hoogste concentraties van zowel tocotriënolen als tocoferolen hadden een 45% verlaagd risico. Hieruit blijkt dat tocotriënolen de grootste risicoreductie geven.
De hoofdonderzoeker, Prof. Francesca Mangialesche, geeft aan dat alle vitamine E verbindingen (zowel tocotriënolen als tocoferolen) belangrijk zijn in de preventie van Alzheimer bij het vorderen van de leeftijd. Vooral de tocotriënolen geven de hoogste risicovermindering.
Bron:
Mangialasche F, Kivipelto M, Mecocci P, et al. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer’s disease
risk in advanced age. J Alzheimers Dis. 2010;20(4):1029-37.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Tocotriënolen zijn, net als tocoferolen, vormen van vitamine E. De hoogste concentratie tocotriënolen komt voor in de vrucht van de oliepalm (rode palmolie). Uit een langlopende studie blijkt dat de totale vitamine E-familie beschermt tegen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Deze degeneratieve aandoening van de hersenen is de meest voorkomende
variant van dementie. Vooral tocotriënolen bleken hierbij een meer prominente rol te spelen.
In het Journal of Alzheimer’s Disease publiceerden onderzoekers van het Aging Research Center van het Karolinska instituut in Stockholm, Zweden, een studie naar de relatie tussen de ziekte van Alzheimer en de status van vitamine E.
Alle acht vormen van vitamine E (vier tocoferolen en vier tocotriënolen) bleken het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer te verlagen.
232 Mensen van boven de 80 jaar werden gevolgd in een langlopende studie om veroudering en dementie te onderzoeken. Bij aanvang van de studie waren alle mensen vrij van dementie. Plasmaspiegels van vitamine E, alfa-, beta-, gamma-, en delta tocotriënolen en tocoferolen, werden gemeten in het bloed bij aanvang van de studie.
De ouderen werden zes jaar lang gevolgd. De onderzoekers vonden dat de mensen met de hoogste concentraties vitamine E het laagste risico hadden op het krijgen van Alzheimer.
Mensen met de hoogste concentraties tocotriënolen hadden een 54% verlaagd risico, mensen met de hoogste concentraties tocoferolen een 45% verlaagd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
De groep mensen met de hoogste concentraties van zowel tocotriënolen als tocoferolen hadden een 45% verlaagd risico. Hieruit blijkt dat tocotriënolen de grootste risicoreductie geven.
De hoofdonderzoeker, Prof. Francesca Mangialesche, geeft aan dat alle vitamine E verbindingen (zowel tocotriënolen als tocoferolen) belangrijk zijn in de preventie van Alzheimer bij het vorderen van de leeftijd. Vooral de tocotriënolen geven de hoogste risicovermindering.
Bron:
Mangialasche F, Kivipelto M, Mecocci P, et al. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer’s disease
risk in advanced age. J Alzheimers Dis. 2010;20(4):1029-37.
Bron: Nieuwsbrief Springfield