Creatine verbetert geheugen vegetariers
Creatine is een natuurlijke stof die in het lichaam nodig is bij de (snelle) productie van energie in de vorm van ATP (adenosine trifosfaat). De natuurlijke voedingsbronnen van creatine zijn vlees en vis. Hoewel creatine ook in de lever gevormd wordt, is bekend dat vegetariërs lagere creatine-spiegels hebben in hun spieren. Daarom zouden vegetariërs mogelijk baat kunnen hebben bij voedingssuppletie met creatine. Creatine als voedingssupplement is niet afkomstig uit dierlijke voedingsbronnen en is daardoor geschikt voor vegetariërs.
Uit een Engels onderzoek bleek dat creatine-suppletie de cognitieve functie van vegetariërs verbeterde. Dit was vooral merkbaar bij de geheugenfunctie.
Wetenschappers van de universiteit van Swansea in Wales onderzochten het verschil in het effect van creatinesuppletie op cognitieve functies bij vegetariërs en niet-vegetariërs.
In totaal namen 128 jong-volwassen vrouwen deel aan het onderzoek. In beide groepen kregen de vrouwen gedurende vijf dagen 20 gram creatine per dag of een placebo. Verschillende testen van cognitief functioneren werden uitgevoerd. Creatinesuppletie resulteerde bij vegetariërs in een beter geheugen, maar had bijvoorbeeld geen invloed op vloeiend spreken en waakzaamheid/alertheid [1]. Dit geeft aan dat vegetariërs baat kunnen hebben bij suppletie met creatine.
De onderzoekers concludeerden eveneens dat bij zowel de vegetariërs als de niet-vegetariërs de “choice reaction-time task” verbeterde na creatinesuppletie. Dit geeft de tijd weer die nodig is om een bepaalde mentale taak te vervullen.
Bij ouderen was in een eerdere studie gevonden dat vijf gram creatine gedurende zes weken de cognitieve functie verbeterde [2].
Bronnen:
1. Benton D, Donohoe R. The influence of creatine supplementation on the cognitive functioning of vegetarians and omnivores. Br J Nutr. 2010 Dec 1:1-6.
2. McMorris T, Mielcarz G, Harris RC, et al. Creatine supplementation and cognitive performance in elderly individuals. Neuropsychol Dev Cogn B Aging Neuropsychol Cogn. 2007 Sep;14(5):517-28.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Creatine is een natuurlijke stof die in het lichaam nodig is bij de (snelle) productie van energie in de vorm van ATP (adenosine trifosfaat). De natuurlijke voedingsbronnen van creatine zijn vlees en vis. Hoewel creatine ook in de lever gevormd wordt, is bekend dat vegetariërs lagere creatine-spiegels hebben in hun spieren. Daarom zouden vegetariërs mogelijk baat kunnen hebben bij voedingssuppletie met creatine. Creatine als voedingssupplement is niet afkomstig uit dierlijke voedingsbronnen en is daardoor geschikt voor vegetariërs.
Uit een Engels onderzoek bleek dat creatine-suppletie de cognitieve functie van vegetariërs verbeterde. Dit was vooral merkbaar bij de geheugenfunctie.
Wetenschappers van de universiteit van Swansea in Wales onderzochten het verschil in het effect van creatinesuppletie op cognitieve functies bij vegetariërs en niet-vegetariërs.
In totaal namen 128 jong-volwassen vrouwen deel aan het onderzoek. In beide groepen kregen de vrouwen gedurende vijf dagen 20 gram creatine per dag of een placebo. Verschillende testen van cognitief functioneren werden uitgevoerd. Creatinesuppletie resulteerde bij vegetariërs in een beter geheugen, maar had bijvoorbeeld geen invloed op vloeiend spreken en waakzaamheid/alertheid [1]. Dit geeft aan dat vegetariërs baat kunnen hebben bij suppletie met creatine.
De onderzoekers concludeerden eveneens dat bij zowel de vegetariërs als de niet-vegetariërs de “choice reaction-time task” verbeterde na creatinesuppletie. Dit geeft de tijd weer die nodig is om een bepaalde mentale taak te vervullen.
Bij ouderen was in een eerdere studie gevonden dat vijf gram creatine gedurende zes weken de cognitieve functie verbeterde [2].
Bronnen:
1. Benton D, Donohoe R. The influence of creatine supplementation on the cognitive functioning of vegetarians and omnivores. Br J Nutr. 2010 Dec 1:1-6.
2. McMorris T, Mielcarz G, Harris RC, et al. Creatine supplementation and cognitive performance in elderly individuals. Neuropsychol Dev Cogn B Aging Neuropsychol Cogn. 2007 Sep;14(5):517-28.
Bron: Nieuwsbrief Springfield