Geconcentreerd Sinaasappelsap gunstig voor cholesterolgehalte
Sinaasappelsap wordt wereldwijd geconsumeerd, waarbij de consumptie nog jaarlijks toeneemt. Uit een nieuwe studie blijkt dat geconcentreerd sinaasappelsap een positief effect heeft op het vetzuur profiel en vetzuurmetabolisme. Dit is gunstig voor het cholesterolgehalte.
Onderzoekers van de Staatsuniversiteit van São Paulo in Brazilië deden onderzoek bij 14 mensen met een te hoog cholesterolgehalte en 31 mensen met een normaal cholesterolgehalte. Ze lieten deze groep gedurende 60 dagen 750 ml sinaasappelsap drinken, op basis van geconcentreerd sap (verhouding 1:6 water). Acht personen dienden als controlegroep en dronken gedurende 60 dagen geen sinaasappelsap.
Bij alle personen werd het bloedprofiel bepaald voor en na de 60 dagen consumptie van geconcentreerd sinaasappelsap. LDL cholesterol daalde in de groep mensen met een te hoog cholesterolgehalte, van gemiddeld 4,14 naar 3,65 mmol/l. (P < 0,01).
Tevens nam de overzetting van vrije cholesterol toe bij alle personen die geconcentreerd sinaasappelsap dronken.
Dit werkte waarschijnlijk via een toename van Lecithine-cholesterol acyltransferase (LCAT), een enzym dat vrij cholesterol omzet in cholesterylester (een meer hydrofobe vorm van cholesterol).
HDL en triglyceriden bleven hetzelfde [1].
Flavonoïden komen in hoge hoeveelheden voor in sinaasappels, vooral de schil is rijk aan deze stoffen. Geconcentreerd sap is rijker aan polymethoxyflavonen (PMF’s), aan hesperitin en naringin, omdat dit sap van de hele sinaasappel wordt gemaakt.
Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat PMF’s (tangeretin en nobiletin), hesperitin en naringin het cholesterolgehalte kunnen verlagen [2, 3].
Bronnen:
1. T.B. Cesar, N.P. Aptekmann, M.P. Araujo, et al. Orange juice decreases low-density lipoprotein cholesterol in
hypercholesterolemic subjects and improves lipid transfer to high-density lipoprotein in normal and hypercholesterolemic
subjects. Nutrition Research Volume 30, Issue 10, Pages 689-694.
2. Roza, JM, Xian-Liu Z, and Guthrie N. Effect of citrus flavonoids and tocotrienols on serum cholesterol levels in
hypercholesterolemic subjects. Altern Ther Health Med. 2007.
3. Li S, Pan MH, Lo CY, et al. Chemistry and health effects of polymethoxyflavones and hydroxylated polymethoxyflavones.
Journal of Functional Foods. 2009 January;1(1):2-12.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Sinaasappelsap wordt wereldwijd geconsumeerd, waarbij de consumptie nog jaarlijks toeneemt. Uit een nieuwe studie blijkt dat geconcentreerd sinaasappelsap een positief effect heeft op het vetzuur profiel en vetzuurmetabolisme. Dit is gunstig voor het cholesterolgehalte.
Onderzoekers van de Staatsuniversiteit van São Paulo in Brazilië deden onderzoek bij 14 mensen met een te hoog cholesterolgehalte en 31 mensen met een normaal cholesterolgehalte. Ze lieten deze groep gedurende 60 dagen 750 ml sinaasappelsap drinken, op basis van geconcentreerd sap (verhouding 1:6 water). Acht personen dienden als controlegroep en dronken gedurende 60 dagen geen sinaasappelsap.
Bij alle personen werd het bloedprofiel bepaald voor en na de 60 dagen consumptie van geconcentreerd sinaasappelsap. LDL cholesterol daalde in de groep mensen met een te hoog cholesterolgehalte, van gemiddeld 4,14 naar 3,65 mmol/l. (P < 0,01).
Tevens nam de overzetting van vrije cholesterol toe bij alle personen die geconcentreerd sinaasappelsap dronken.
Dit werkte waarschijnlijk via een toename van Lecithine-cholesterol acyltransferase (LCAT), een enzym dat vrij cholesterol omzet in cholesterylester (een meer hydrofobe vorm van cholesterol).
HDL en triglyceriden bleven hetzelfde [1].
Flavonoïden komen in hoge hoeveelheden voor in sinaasappels, vooral de schil is rijk aan deze stoffen. Geconcentreerd sap is rijker aan polymethoxyflavonen (PMF’s), aan hesperitin en naringin, omdat dit sap van de hele sinaasappel wordt gemaakt.
Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat PMF’s (tangeretin en nobiletin), hesperitin en naringin het cholesterolgehalte kunnen verlagen [2, 3].
Bronnen:
1. T.B. Cesar, N.P. Aptekmann, M.P. Araujo, et al. Orange juice decreases low-density lipoprotein cholesterol in
hypercholesterolemic subjects and improves lipid transfer to high-density lipoprotein in normal and hypercholesterolemic
subjects. Nutrition Research Volume 30, Issue 10, Pages 689-694.
2. Roza, JM, Xian-Liu Z, and Guthrie N. Effect of citrus flavonoids and tocotrienols on serum cholesterol levels in
hypercholesterolemic subjects. Altern Ther Health Med. 2007.
3. Li S, Pan MH, Lo CY, et al. Chemistry and health effects of polymethoxyflavones and hydroxylated polymethoxyflavones.
Journal of Functional Foods. 2009 January;1(1):2-12.
Bron: Nieuwsbrief Springfield