Synergie Isoflavonen en curcumine remt risico op prostaatkanker
Isoflavonen en curcumine staan bekend om hun kankerremmende werking. Chronische ontstekingsprocessen in de prostaat bevordert de ontwikkeling van prostaatkanker. Ontstekingsremming is een belangrijke component van de antikankerwerking van isoflavonen en curcumine. Verhoogde bloedspiegels van het prostaat-specifiek antigen (PSA) is een belangrijke marker voor ontstekingsprocessen in de prostaat en voor het risico op prostaatkanker.
Onderzoekers aan de Teikyo Universiteit, Tokyo, bekeken het effect van een supplement met soja-isoflavonen en curcumine in een prostaatkanker cellijn (LNCaP-cellijn) en in een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie onder 58 mannen met verhoogde PSA-waarden.
In de prostaatkankercellen resulteerde de toevoeging van isoflavonen met curcumine in een sterke daling van de PSA-productie en in onderdrukking van de aanmaak van androgeenreceptoren. Een verhoogde aanmaak van deze receptoren stimuleert de groei van androgeengevoelige kankercellen.
In de groep mannen die in het begin een PSA-waarde van 10 μg/ml of meer hadden, waren na zes maanden behandeling de PSA-waarden gedaald.
De resultaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat curcumine synergistisch werkt op het antiandrogene effect van isoflavonen.
Bron:
Ide H, Tokiwa S, Sakamaki K et al. Combined inhibitory effects of soy isoflavones and curcumin on the production of
prostate-specific antigen. Prostate. 2010 Jul 1;70(10):1127-33.
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Isoflavonen en curcumine staan bekend om hun kankerremmende werking. Chronische ontstekingsprocessen in de prostaat bevordert de ontwikkeling van prostaatkanker. Ontstekingsremming is een belangrijke component van de antikankerwerking van isoflavonen en curcumine. Verhoogde bloedspiegels van het prostaat-specifiek antigen (PSA) is een belangrijke marker voor ontstekingsprocessen in de prostaat en voor het risico op prostaatkanker.
Onderzoekers aan de Teikyo Universiteit, Tokyo, bekeken het effect van een supplement met soja-isoflavonen en curcumine in een prostaatkanker cellijn (LNCaP-cellijn) en in een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie onder 58 mannen met verhoogde PSA-waarden.
In de prostaatkankercellen resulteerde de toevoeging van isoflavonen met curcumine in een sterke daling van de PSA-productie en in onderdrukking van de aanmaak van androgeenreceptoren. Een verhoogde aanmaak van deze receptoren stimuleert de groei van androgeengevoelige kankercellen.
In de groep mannen die in het begin een PSA-waarde van 10 μg/ml of meer hadden, waren na zes maanden behandeling de PSA-waarden gedaald.
De resultaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat curcumine synergistisch werkt op het antiandrogene effect van isoflavonen.
Bron:
Ide H, Tokiwa S, Sakamaki K et al. Combined inhibitory effects of soy isoflavones and curcumin on the production of
prostate-specific antigen. Prostate. 2010 Jul 1;70(10):1127-33.
Bron: Nieuwsbrief Springfield