Vitamine K2 beschermt tegen hart- en vaatziekten
Zoals bekend is vitamine K belangrijk voor de bloedstolling, maar ook van belang voor het behoud van sterke botten en elastische bloedvaten. Een vitamine K-deficiëntie geeft een verhoogd risico op calcificatie (verharding) van belangrijke slagaders, waaronder de kransslagaders (coronaire vaten) die het hart van bloed voorzien. Daarnaast zijn lage vitamine
K-spiegels geassocieerd met insulineresistentie.
Een recente, onafhankelijke review bevestigt nog eens het belang van vitamine K2 voor de preventie van coronaire hartaandoeningen. Dit verband wordt niet gezien van vitamine K1. Verharding of vernauwing van de kransslagaders leidt tot een zwaar drukkend gevoel met pijn op de borst (angina pectoris) en geeft een hoog risico op een hartinfarct.
Onderzoekers aan de Universiteit van Warwick in Engeland voerden een systematische review uit van de literatuur in januari 2010. Vijf studies, waarvan één trial en vier cohort studies, voldeden aan de inclusiecriteria en werden meegenomen.
Uit analyse van de gegevens bleek vitamine K1 geen beschermende werking te hebben tegen aandoeningen van de kransslagaders of een beroerte. Voor vitamine K2 werd wel een significant effect gezien. Bij een hogere inname vitamine K2 kwamen minder aandoeningen van de kransslagaders voor. 1
Uit de Rotterdam studie blijkt dat een hogere inname van vitamine K2 uit de voeding de mortaliteit als gevolg van hart en vaatziekten verlaagt. 2 Middels het matrix-GLA-proteïne, een vitamine K2 afhankelijk eiwit, beschermt vitamine K2 tegen calciumafzetting in de vaatwand. Dit eiwit remt de calcificatie van de vaatwand, één van de processen bij aderverkalking.
In 2010 is aan de Universiteit van Utrecht een studie uitgekomen die laat zien dat inname van vitamine K2 het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagt. 3 Deze studie werd uitgevoerd bij meer dan 38.000 mannen en vrouwen van tussen de 20 en 70 jaar. De personen werden 10 jaar gevolgd. Mensen met de hoogste inname van vitamine K via de
voeding hadden een 20% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze relatie was sterker voor vitamine K2 dan vitamine K1.
Bronnen:
1. Rees K, Guraewal S, Wong YL, et al. Is vitamin K consumption associated with cardio-metabolic disorders? A
systematic review. Maturitas. 2010 Oct;67(2):121-8.
2. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.
3. Beulens JW, van der A DL, Grobbee DE, et al. Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Aug;33(8):1699-705. S
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Zoals bekend is vitamine K belangrijk voor de bloedstolling, maar ook van belang voor het behoud van sterke botten en elastische bloedvaten. Een vitamine K-deficiëntie geeft een verhoogd risico op calcificatie (verharding) van belangrijke slagaders, waaronder de kransslagaders (coronaire vaten) die het hart van bloed voorzien. Daarnaast zijn lage vitamine
K-spiegels geassocieerd met insulineresistentie.
Een recente, onafhankelijke review bevestigt nog eens het belang van vitamine K2 voor de preventie van coronaire hartaandoeningen. Dit verband wordt niet gezien van vitamine K1. Verharding of vernauwing van de kransslagaders leidt tot een zwaar drukkend gevoel met pijn op de borst (angina pectoris) en geeft een hoog risico op een hartinfarct.
Onderzoekers aan de Universiteit van Warwick in Engeland voerden een systematische review uit van de literatuur in januari 2010. Vijf studies, waarvan één trial en vier cohort studies, voldeden aan de inclusiecriteria en werden meegenomen.
Uit analyse van de gegevens bleek vitamine K1 geen beschermende werking te hebben tegen aandoeningen van de kransslagaders of een beroerte. Voor vitamine K2 werd wel een significant effect gezien. Bij een hogere inname vitamine K2 kwamen minder aandoeningen van de kransslagaders voor. 1
Uit de Rotterdam studie blijkt dat een hogere inname van vitamine K2 uit de voeding de mortaliteit als gevolg van hart en vaatziekten verlaagt. 2 Middels het matrix-GLA-proteïne, een vitamine K2 afhankelijk eiwit, beschermt vitamine K2 tegen calciumafzetting in de vaatwand. Dit eiwit remt de calcificatie van de vaatwand, één van de processen bij aderverkalking.
In 2010 is aan de Universiteit van Utrecht een studie uitgekomen die laat zien dat inname van vitamine K2 het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagt. 3 Deze studie werd uitgevoerd bij meer dan 38.000 mannen en vrouwen van tussen de 20 en 70 jaar. De personen werden 10 jaar gevolgd. Mensen met de hoogste inname van vitamine K via de
voeding hadden een 20% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze relatie was sterker voor vitamine K2 dan vitamine K1.
Bronnen:
1. Rees K, Guraewal S, Wong YL, et al. Is vitamin K consumption associated with cardio-metabolic disorders? A
systematic review. Maturitas. 2010 Oct;67(2):121-8.
2. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.
3. Beulens JW, van der A DL, Grobbee DE, et al. Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Aug;33(8):1699-705. S
Bron: Nieuwsbrief Springfield