BEL 0318 - 64 89 89
Nu beschikbaar
Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Bier verhoogt kans op psoriasis

Amerikaans onderzoek tussen 1991 en 2005 onder bijna 83.000 verpleegsters van 27 tot 44 jaar wijst op een verhoogde kans op psoriasis bij vrouwen die bier drinken. Nauwgezet onderzoek toont dat bij meer dan vijf biertjes per week al een tweemaal grotere kans op deze aandoening optreedt. De bevindingen zijn gecorrigeerd voor andere risicofactoren zoals overgewicht, roken en fysieke activiteit.

Alcohol is niet de schuldige
Andere alcoholische dranken gaven geen hoger risico, zoals (witte en rode) wijn, sterke drank, evenals minder dan vijf biertjes per week. Alcoholgebruik doet de ontwikkeling van psoriasis zeker geen goed, maar bier drinken springt er als risicofactor uit. Dit gold ook al voor jicht. Het zijn dus waarschijnlijk andere stoffen in bier die verantwoordelijk zijn los van de alcohol. Opvallend is ook dat psoriasis alleen is geassocieerd met het drinken van normaal bier en niet met light-bier.

Wat dan?
De onderzoekers opperen dat het mogelijk te maken heeft met de grote hoeveelheid gluten in bier door het gebruik van gerst. Bier is immers één van de weinige niet-gedestilleerde alcoholische dranken waarvoor zetmeel (uit gerst) gebruikt wordt voor de fermentatie. Ander onderzoek toonde al aan dat psoriasispatiënten hogere waarden aan antistoffen tegen gluten hebben. Hierdoor moeten deze patiënten als glutengevoelig worden beschouwd, zonder duidelijk coeliakie te hebben. Het is reeds gebleken dat psoriasis verbetert door een glutenvrij dieet. Dat light-bier niet geassocieerd is met een verhoogde kans op psoriasis komt volgens de onderzoekers doordat voor light-bier kleinere hoeveelheden graan (gerst) worden gebruikt.

Redactioneel commentaar
Andere mogelijkheden

Een ander punt is dat bier bepaalde saponinen bevat die verantwoordelijk zijn voor het schuim. Deze saponinen zijn afkomstig uit gerst en verhogen, evenals gluten, de doorlaatbaarheid van de darmwand. Hierdoor kunnen immuunprovocerende en stofwisselingsverstorende stoffen zoals gluten en lectinen uit graan het lichaam binnenkomen en belasten. Gluten zitten ook in andere granen zoals tarwe, rogge, spelt en kamut. Dat het onderzoek hier geen associatie over vermeldt komt waarschijnlijk door het feit dat vrijwel iedereen dagelijks graanproducten zoals brood eet, waardoor er geen vergelijking mogelijk is.

Evolutionair bezien
Paleontologisch, antropologisch en archeologisch onderzoek geeft aan dat de mens minder dan tienduizend jaar geleden langzaam begonnen is met het cultiveren en consumeren van graan. Tegenwoordig is graan voor de meeste van ons dagelijkse kost geworden. Vooral het graan tarwe wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt: brood, pizza, koek, pasta, muesli, cruesli, sauzen, enzovoort. Professor dr. Lorain Cordain meldt dat onze verre voorouders zich in de afgelopen honderdduizenden jaren hebben ontwikkeld zonder granen in hun voeding. Op basis van vele wetenschappelijke studies, mede op het gebied van auto-immuunziekten, groeit de veronderstelling dat de enorme oververtegenwoordiging van graanproducten in het westerse voedingspatroon verre van ideaal is.

Referentie
Abrar A. Qureshi, MD, MPH; Patrick L. Dominguez, MD; Hyon K. Choi, MD, DrPH; Jiali Han, PhD; Gary Curhan, MD, ScD. Alcohol Intake and Risk of Incident Psoriasis in US Women A Prospective Study. Arch Dermatol. Published online August 16, 2010. doi:10.1001/archdermatol.2010.204 PMID: 2071377

Bron: Nieuwsbrief Natura Foundation

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend



25.118 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk