Vitamine K2 vermindert risico Diabetes type 2
Een Nederlandse epidemiologische studie heeft voor het eerst een verband aangetoond tussen de inname van vitamine K2 en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Deze studie werd uitgevoerd aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht.
Na een follow-up periode van ruim tien jaar van een groep van meer dan 38.000 Nederlanders, kon berekend worden dat voor elke 10 microgram inname van vitamine K2 uit de voeding, het risico op diabetes type 2 daalde met 7%. De gemiddelde inname van vitamine K2 was in deze groep 31 microgram per dag. Deze hoeveelheid zou dus overeenkomen met een risicovermindering van 21%.
Het lineaire verband dat naar voren kwam bij vitamine K2 gold niet voor de inname van vitamine K1.
Voor vitamine K1 was er pas bij hogere innamen een trend voor een lager risico op diabetes te zien. Bij de hoogste innamen was er een risicovermindering van 19%. De gemiddelde inname van vitamine K1 lag op 200 microgram per dag.
Eerdere studies bij mensen toonden al aan dat vitamine K de insulinegevoeligheid kan verbeteren.
Daarnaast vonden de onderzoekers voor vitamine K2 een gunstig omgekeerd verband met risicofactoren voor atherosclerose. Hoe hoger de vitamine K2-inname, hoe lager de plasmaconcentratie van C-reactive protein (een voorspellende factor voor hart- en vaatziekten) en hoe beter het gehalte van HDL-cholesterol. Een andere grote Nederlandse bevolkingsstudie (de ‘Rotterdamstudie’) liet zien dat voor het terugdringen van verkalking van de bloedvaten tenminste 45 microgram vitamine K2 per dag nodig is. Deze hoeveelheid zou dan tegelijkertijd het risico op diabetes verlagen met 30%.
Bron:
Beulens JW, van der A DL, Grobbee DE et al. Dietary phylloquinone and menaquinones intake and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Apr 27. [Epub ahead of print
Bron: Nieuwsbrief Springfield
Een Nederlandse epidemiologische studie heeft voor het eerst een verband aangetoond tussen de inname van vitamine K2 en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Deze studie werd uitgevoerd aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht.
Na een follow-up periode van ruim tien jaar van een groep van meer dan 38.000 Nederlanders, kon berekend worden dat voor elke 10 microgram inname van vitamine K2 uit de voeding, het risico op diabetes type 2 daalde met 7%. De gemiddelde inname van vitamine K2 was in deze groep 31 microgram per dag. Deze hoeveelheid zou dus overeenkomen met een risicovermindering van 21%.
Het lineaire verband dat naar voren kwam bij vitamine K2 gold niet voor de inname van vitamine K1.
Voor vitamine K1 was er pas bij hogere innamen een trend voor een lager risico op diabetes te zien. Bij de hoogste innamen was er een risicovermindering van 19%. De gemiddelde inname van vitamine K1 lag op 200 microgram per dag.
Eerdere studies bij mensen toonden al aan dat vitamine K de insulinegevoeligheid kan verbeteren.
Daarnaast vonden de onderzoekers voor vitamine K2 een gunstig omgekeerd verband met risicofactoren voor atherosclerose. Hoe hoger de vitamine K2-inname, hoe lager de plasmaconcentratie van C-reactive protein (een voorspellende factor voor hart- en vaatziekten) en hoe beter het gehalte van HDL-cholesterol. Een andere grote Nederlandse bevolkingsstudie (de ‘Rotterdamstudie’) liet zien dat voor het terugdringen van verkalking van de bloedvaten tenminste 45 microgram vitamine K2 per dag nodig is. Deze hoeveelheid zou dan tegelijkertijd het risico op diabetes verlagen met 30%.
Bron:
Beulens JW, van der A DL, Grobbee DE et al. Dietary phylloquinone and menaquinones intake and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Apr 27. [Epub ahead of print
Bron: Nieuwsbrief Springfield