Kruidenpreparaten vallen onder de Warenwet en daarom mogen er geen medische claims voor worden gemaakt. Gezondheidsclaims zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik ervan gelden bepaalde regels. De Europese Commissie heeft hierover nog geen besluit genomen, daardoor staan de ingediende gezondheidsclaim bij EFSA ‘on hold’. Deze claims mogen nog wel gebruikt worden, totdat de Commissie een definitieve beslissing heeft genomen.
Quercetine is een bioflavonoïde. Bioflavonoïden zijn polyfenolen die veelvuldig voorkomen in planten. Bioflavonoïden beschikken over een brede werking en uiteenlopende gezondheidseffecten. Zo bieden zij onder andere ondersteuning tegen mogelijke infecties en bevatten daarnaast antioxidanteigenschappen, waardoor weefsels en cellen tegen oxidatieve stress worden beschermd.
Bronnen
Bronnen van bioflavonoïden in onze voeding zijn groenten, fruit, wijn, thee en cacao. Bioflavonoïden in voedingsmiddelen zijn vaak gemakkelijk te herkennen doordat ze het voedingsmiddel kleur geven (geel, oranje, roze, rood, paars, blauw).
Quercetine vinden we voornamelijk in appels, bessen, uien, boerenkool, tomaten, broccoli, groene bonen, asperges, thee en rode wijn. Daarnaast is het aanwezig is verschillende kruiden, waaronder Ginkgo biloba, Sint Janskruid (Hypericum perforatum) en Amerikaanse vlier (Sambucus canadensis).
Dosering
De hoeveelheid Quercetine per product kan erg verschillen. Quercetine is veilig in gebruik in hoeveelheden tot 2 maal daags 500 mg gedurende maximaal 12 weken.
Quercetine is ook verkrijgbaar als complex met bijvoorbeeld andere bioflavonoïden (Resveratrol, OPC, Groene thee), vitamine C of zink.