Merknaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Productnaam: A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-V | W-Z | 0-9
Producten zoeken
E-mail:

Wachtwoord:

 

Houd uw koppie erbij!Herkent u dat? Naar de keuken lopen om iets te pakken, maar eenmaal aangekomen eigenlijk niet meer weten waar u voor kwam. Tijdens het studeren hebt u net een bladzijde uit het studieboek gelezen, maar u bent alweer vergeten wat u nu precies hebt gelezen. U bent iets aan het vertellen aan een collega, maar kunt ineens niet meer op een bepaald woord komen. Deze voorvallen hebben allemaal te maken met ons geheugen en concentratievermogen. In deze blog vertellen wij u graag wat u zelf kunt doen om deze functies te behouden en/of te ondersteunen.

Cognitie, wat is dat?

Rondom het onderwerp geheugen en concentratie zien wij vaak de term cognitieve functies vallen. Cognitie komt van het Latijnse woord “congnoscere”. Letterlijk vertaald betekent dit kennen of weten. Cognitie heeft dus alles te maken met denken, waarnemen, kennis opdoen en uitwisselen, bewustzijn, verwerken en concentreren. Dit doen wij met al onze zintuigen: ogen, neus, oren, tong en huid. Al deze functies hebben wij dagelijks hard nodig.

Wat zien wij in de praktijk? 

In de praktijk zien wij echter vaak dat mensen problemen hebben op cognitief vlak en dan met name ook op het vlak van geheugen en concentratie. Dit is zeker niet alleen iets wat hoort bij het ouder worden, ook jongeren kunnen hier last van hebben. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Vanuit Orthomoleculair oogpunt zien wij voeding ook als de basis. Wanneer u wilt gaan werken aan uw geheugen en concentratie start dan met het voeden van de hersenen. Voedingsmiddelen voor onze hersenen zijn vette vis rijk aan omega-3 vetzuren, schaal- en schelpdieren, noten en dan met name walnoten, (biologische) groenten en fruit, eieren, kip/gevogelte en wild. Wilt u naast de voeding meer ondersteuning bieden aan uw cognitieve functies dan kunt u onder andere denken aan ondersteunen stoffen:

Omega-3 vetzuren

Bent u geen liefhebber van vis? Of eet u geen vis? Dan kunt u kiezen voor een supplement met omega-3 vetzuren. Voornamelijk het omega-3 vetzuur DHA is van belang voor de hersenen. Kies dan ook voor een supplement met een hoge dosering aan DHA. Omega-3 vetzuren kunnen afkomstig zijn van vis, krill of algen. Algenolie is een goede optie wanneer u vegetariër of veganist bent.

Vitamine B12

De psychische symptomen bij een tekort aan vitamine B12 zijn onder andere depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en een verminderd geheugen. De oorzaak van een tekort aan vitamine B12 kan het niet eten van dierlijke voedingsmiddelen (welke vitamine B12 bevatten) zijn, maar ook spijsverteringsproblemen en het gebruik van bepaalde medicatie (zoals maagzuurremmers, antibiotica en metformine). Daarnaast kunnen bepaalde darmaandoeningen, alcohol, roken, stress en een tekort aan foliumzuur de opname van vitamine B12 belemmeren. Bij een tekort kan worden gekozen voor een B12 supplement. Kies in dit geval voor vitamine B12 in de vorm van adenosylcobalamine en methylcobalamine. Deze vormen worden het beste opgenomen door het lichaam.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba staat ook wel bekend als Tempelboom. Ginkgo heeft een positief effect bij cerebrale doorbloedingsstoornissen. Dit is bewezen in meer dan 40 gecontroleerde en gepubliceerde onderzoeken. Wanneer de hersenen minder goed worden doorbloed kunnen er klachten ontstaan die lijken op de eerste tekenen van dementie, denk hierbij aan concentratieverlies, vergeetachtigheid en verwardheid. Mocht u willen werken met Ginkgo, kies dan voor Ginkgo bladextracten. Ginkgo kan niet zomaar worden gecombineerd met bepaalde medicatie. Raadpleeg in dit geval uw huisarts alvorens het te gaan gebruiken.

Choline

Choline is een vrij onbekende stof, maar wel een essentiële voedingsstof. Vooral zachtgekookte eieren zijn rijk aan de stof Choline, maar ook vette vis en verschillende soorten noten bevatten Choline. Choline is van belang voor een goede werking van onder andere de lever, spieren en hersenen. Choline is de voorloperstof van de neurotransmitter Acetylcholine. Deze stof speelt een belangrijke rol in het ontwikkeling van de brein en de hippocampus. De hippocampus is een gebied is onze hersenen die betrokken is bij leren, geheugen en concentratie. Wees u ervan bewust dat ook supplementen niet zomaar altijd kunnen worden ingezet. Wanneer u bepaalde gezondheidsklachten heeft raden wij u aan een behandeltraject aan te gaan bij een goed opgeleiden therapeut of een (huis)arts.

Bronnen: 

https://www.revival.nl/het-hoe-en-wat-van-vitamine-b12/
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Omega%203-vetzuren%20EPA%20DHA https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/53/ginkgo-biloba https://www.gezondheidsnet.nl/hersenen-en-geheugen/cognitief-wat-betekent-dat https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/geheugen-en-concentratie-verbeteren/item121889 https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voeding-hersenen-en-psyche/invloed-voeding-op-hersenen/

Resultaten voor ( artikelen)

Aantal producten: 0
Totaalprijs: 0,00
Thuiswinkel Reviews
Uitstekend39.811 beoordelingen door bevestigde kopers
Partners
partners Betaling en bezorging Betaling en bezorging
Onze sterke punten
  • 7 gediplomeerde drogisten
  • 10.000 producten voorradig
  • Gratis verzending
    (NL/BE/DE) vanaf € 45
  • Discrete verpakking
  • Thuiswinkel Waarborg
Geneesmiddelen keurmerk